slider

Jaké interiérové dveře vybrat? Foliované, laminátové nebo dýhované?

Když se chystáme stěhovat do nového, je před námi poměrně velká porce rozhodnutí, nezávisle na tom, jestli jde o garsonku v panelovém domě či podstatně větší rodinný dům. Jednou ze zásadních otázek, která na nás čeká, je volba interiérových dveří. Hlavně ty vstupní je třeba vybírat obezřetně, a to nejen s ohledem na bezpečnost. Podstatnou úlohu zde hraje design, ale i řada dalších aspektů. Jsou dveře nanejvýš praktické a odolají vlhkosti nebo prudkému slunečnímu svitu? Pojďme si postupně rozebrat tři nejčastější varianty interiérových dveří (z hlediska povrchové úpravy), jejich klady a samozřejmě také zápory.

Tři nejrozšířenější druhy interiérových dveří

Mezi ty vůbec nejrozšířenější interiérové dveře patří dýhované, foliované nebo laminátové.

Dýhované interiérové dveře

Materiálem pro tyto dveře je velmi kvalitní masiv, který se odrazí i na jejich výsledné ceně. Dýha se tvoří řezáním, krájením či loupáním stromového kmene, její šířka se pohybuje mezi 0,1 až 5 milimetry. Kladem dýhovaných dveří je ryze přírodní vzhled a také nenapodobitelná originalita, struktura dřeva totiž může být hodně různorodá. Současně si také můžete vybírat z řady druhů nejrůznějších dřevin, variabilita je tak pro vás takřka na maximu možného. Hůře však odolávají mechanickému poškození a prudkému slunečnímu svitu.

Dýhované interiérové dveře jsou určeny hlavně do luxusně zařízených bytů nebo domů, jejich jasnou výhodou je prvotřídní kvalita zpracování a využití přírodních materiálů. A možností provedení? Těch je poměrně dost, vyberete si dveře do moderněji i rustikálně laděných místností. Dýhované dveře se nehodí do vlhkých prostor a také tam, kde se příliš často mění teplota (koupelna). Přírodní dýha by totiž mohla prasknout či bobtnat a brzy by se tedy mohla poničit. Důležité je také sledovat finální povrchovou úpravu, i přírodní dýha může být ve finále například lakovaná, čímž se mohou některé neduhy eliminovat. Při výběru se raději vždy ptejte prodejce, který vám dokáže poradit, zda jsou vámi vybrané dýhované dveře do požadovaných prostor vhodné.

Dýhované interiérové dveře

Laminované interiérové dveře

Laminované dveře se mohou pyšnit mimořádnou odolností. Hodí se tak hlavně tam, kde se pořád něco děje a kde budou vystaveny maximální zátěži. Veřejné budovy, letiště, restauranty nebo kanceláře, tady všude najdou laminované dveře dobré uplatnění. Hodí se i do našich bytů či domů, odolávají vlhkosti i změnám teplot, takže je můžeme směle instalovat do koupelen a kuchyní.

Cenová relace je mimořádně příznivá, prim tu samozřejmě hraje i snadná údržba a dlouholetá barevná stálost. Desítky různých dekorů a struktur, to je spoustu alternativ pro vaše bydlení. Struktura povrchu může být natolik reálná, že ji od originálu nerozeznáte. Povrch laminovaných interiérových dveří může být dvojího druhu – střednětlaký laminát (CPL) a vysokotlaký laminát (HPL).

Laminované interiérové dveře

Foliované interiérové dveře

Jde o vůbec nejprodávanější typ interiérových dveří, výhodou je všestranné využití a také poměrně nízká cena. Vyšší vlhkost? To není žádný problém, díky naimpregnované ochranné folii se mohou tyto dveře pyšnit skvělou odolností. Některé speciální folie, které se na tento typ dveří využívají, nabízí i mimořádnou odolnost vůči škrábancům nebo otěrům.  Stálobarevnost je samozřejmostí.

Foliované interiérové dveře

Přečtěte si další rady a tipy jako vybrat interiérové dveře