slider

Jak vybrat interiérové dveře?

Interiérové dveře jsou jedním ze základních stavebních kamenů každé domácnosti. Jejich nabídka na trhu je nesmírně široká a liší se především v designu a použitém materiálu. Při výběru dveří do interiéru berte v potaz na jedné misce vah vzhled a vhodnost do designu okolních místností, na té druhé kvalitativní vlastnosti, zejména co se týče výplně a povrchu dveří. Základními vlastnostmi, jež není radno zanedbávat je odolnost. Jednak vůči fyzickému poškození a jednak vůči vlhkosti a plísním, což platí dvojnásob u dveří koupelnových či kuchyňských. Hovoříme-li o jakési izolaci, interiérové dveře plní praktickou úlohu zvukové a tepelné separace, ve speciálních případech jde i o izolaci protipožární.

Před výběrem interiérových dveří si přesně rozmyslete jejich budoucí účel. Do koupelny, ložnice či dílny zcela jistě budou patřit různé typy. V každém případě se vyplatí vidět vzhled jakýchkoliv dveří naživo a porovnat jej s designem interiéru, do kterého budou umístěny. Nákup interiérových dveří totiž není jednorázovou investicí, existuje zde předpoklad, že dveře vydrží dlouhé roky.

Pojďme se nyní podívat na oblasti, kterým je při vybírání dveří nutné věnovat pozornost.

Interiérové dveře Verte

Výplň

Výplň udává kvalitativní měřítko interiérových dveří. Zejména na ní závislí jejich odolnost. Jedním z výplňových materiálů je voština. Jedná se o papír tvarovaný do podoby včelích pláství. Vyznačuje se lehkostí, s níž však souvisí nižší odolnost. Proto se voštinové interiérové dveře umísťují na méně frekventovaná místa. Jde o cenově nejpřijatelnější variantu.

Druhou možností je použití děrované dřevotřískové desky (DTD). Jak již z názvu vyplývá, na výplň dveří je v tomto případě použito dřevotřísky, ta je ovšem odlehčená. Velmi dobře tlumí hluk a slibuje nadprůměrnou životnost. Oproti voštinovým dveřím garantuje vyšší stupeň odolnosti. Jedná se o jakýsi kompromis mezi cenou a kvalitou, proto se řadí k nejpoužívanějším a zákazníky nejoblíbenějším materiálům.

Nejodolnější výplňový materiál představuje plná dřevotřísková deska (DTD). Umisťuje se všude tam, kde se předpokládá vystavení interiérových dveří vyšší zátěži a kde existuje možnost jejich fyzického poškození. Pochopitelně je s touto vlastností spjata vyšší cena.

Povrch

Povrch dveří do interiéru utváří jejich finální vzhled. Zároveň slouží jako ochrana proti vnějším vlivům - tedy fyzickému poškození, vlhkosti apod.

Realizovat povrch dveří lze za pomocí fólie, což je nejběžnější a nejlevnější varianta. Pro větší odolnost je doporučováno použít laminát s dekorativní fólií, který snese větší míru zatížení. Slibuje velmi dlouhou životnost při neměnném vzhledu, který velmi výrazně připomíná např. dřevo. Laminát navíc skvěle odolává vlhkosti, proto je jejich využití vhodné zejména v koupelnách a vlhkých prostorách. U laminátu rozlišujeme dvě jeho varianty: střednětlaký (CPL) a vysokotlaký (HPL).

Kvalitou více oplývající materiály pro povrch dveří jsou dýha a masiv. Oba tvoří dřevěná vrstva, jež je u dýhy tenčí. Masivní dveře představují luxusní vzhled. Na druhou stranu však trpí nedostatkem, jenž se projevuje po několika letech používání. Vlivem slunečního svitu může docházet ke ztrátě jejich původní barvy. Nadměrná vlhkost masivu také příliš nesvědčí. Například při výběru masivních dveří do koupelny, doporučujeme vybírat masiv z exotických dřevin, či speciálně upravené masivní dveře přímo k tomu určené.

Plné či prosklené dveře?

Rozhodování o tom, zdali do interiérových dveří zakomponovat sklo či nikoliv závisí zejména na osobním vkusu majitele a praktickém využití daných dveří. Obecně se prosklená varianta hodí do míst, kde není potřeba zachovávat úplně soukromí, tedy do obývacího pokoje či na chodbu. Naopak například v ložnici či koupelně je jisté soukromí nutností, volba prosklených dveří je zde proto nevhodná. Kompromis tvoří dveře s matným sklem, které propustí světlo, konkrétní obraz však již nikoliv.

Otevírání dveří

Směr otevírání

Velmi často se diskutuje nad tím, jaké dveře jsou pravé a jaké levé. Pro toto určení existuje jednoduchá poučka. Postavíte-li se čelem ke dveřím ze strany, na kterou se otevírají, budou-li panty po vaší pravé ruce, jedná se o dveře pravé a opačně.

Způsob

Na trhu se vyskytuje několikero způsobů, kterými lze interiérově dveře otevírat. Mohou být jednokřídlé či dvoukřídlé, a to buď klasické otočné, posuvné (do pouzdra, po zdi), kyvné či skládací. Posuvné dveře jsou vhodné do menších prostor, dokáží totiž velmi výrazně šetřit místo. Obdobnou funkci plní dveře skládací, jejichž umístěním bývá velmi často spíž či šatna. Opět zde však nejvíce záleží na osobní potřebě budoucího majitele.

Kování

S použitím kovů a kovových prvků na dveřích je nutné postupovat velmi obezřetně, zejména z estetických důvodů. Jak již bylo zmiňováno, interiérové dveře musí ladit se zbytkem místnosti a kovové prvky by často mohly působit jako pěst na oko. Zároveň je zapotřebí také vyřešit nutnost uzamykání jednotlivých dveří.

Rozměry

Rozměry interiérových dveří jsou různorodé, konkrétně se jedná o „60“, „70“, „80“, „90“, „100”, „110” centimetrové dveře. Dvoukřídlové interiérové dveře si pak můžete pořídit v rozměrech „120“ a „200“ cm.

Značky

Na výrobu interiérových dveří se specializuje spousta firem, mezi nejoblíbenější se řadí: Porta Doors, Verte Doors, Vasco Doors a Invado.

Interiérové dveře Verte

Interiérové dveře Verte

Interiérové dveře Verte

Interiérové dveře

Interiérové dveře Porta

Interiérové dveře Vasco

Interiérové dveře

Interiérové dveře Vasco

(obrazek_10)