slider

Co byste měli vědět o stavbě dřevěného schodiště?

Dřevěné schodiště se vrací do módy, lidé si stále více uvědomují jeho především ekologický přínos. Ale to není zdaleka vše, těch plusů se najde mnohem více. Na rozdíl od kovu nebo betonu, se dřevo vyznačuje přírodní kresbou a působí v interiéru celkově útulněji. Než se ale pustíte do stavby dřevěného schodiště, měli byste znát pár základních věcí.

www.homedesignlover.com

V čem je dřevo lepší?

Hlavním plusem dřevěných materiálů je estetické ztvárnění, doslova se vás dotkne příroda. K tomu si předejte ještě krásnou vůni, která prostoupí celý dům a samozřejmě komfort spojený s masivní konstrukcí. Je toho ovšem mnohem více, zaměřme se nejprve na to, co je nutné před realizací znát.

Dřevěné schodiště vydrží desítky let, pravděpodobně vás i přežije a jeho povrchové úpravy nabízí nesčetné možnosti. Renovací profesionálů je možné dosáhnout znovu původního vzhledu.

Před realizací schodiště

Nejprve musíte důkladně plánovat, zaměřte se na rozměr schodiště a také správné zaměření prostoru. Při tom je nutné znát některé parametry, především rozdíly mezi výškami podlah, ale také tloušťky stropů. Podle těchto parametrů se následně určí dokonalá dřevina, která se bude ideálně hodit. Dřeva se liší hustotou a váhou a proto je potřeba vybrat takové, které nebude příliš zatěžovat konstrukci stěn a stropů.

Oblíbené dřeviny

Na závěr si můžeme zodpovědět otázku, jaká dřeva jsou nejvíce používaná na stavbu schodiště. Především je to borovice, smrk, dub, buk, javor, jasan nebo ořech, ale také velké množství stále oblíbenějších exotických dřevin. Při výběru materiálu si dejte záležet, zaměřte se i na hodící se doplňky, jako je třeba zábradlí. Zábradlí nemusí být jen ze dřeva, ale také třeba z nerezového kovu, který působí esteticky a nadčasově.

Realizace takového dřevěného schodiště není jednoduchá, proto využijte některou z řemeslných firem, která se vám postará o zaměření i samotnou stavbu schodiště i schodišťových prvků.

www.homedesignlover.com

www.homedesignlover.com

www.homedesignlover.com

www.homedesignlover.com

www.homedesignlover.com

www.homedesignlover.com

www.homedesignlover.com