slider

Nejčastější chyby při výběru dveří a jak se jim vyhnout

Pořízení si dveří je investice, kterou se vyplatí plánovat dostatečně pečlivě, jedná se totiž o zboží, u kterého očekáváme, že bude sloužit svému účelu po dobu několika let. Špatný výběr dveří se pak může projevit nejen nevzhledným dojmem, ale i zhoršenými užitnými vlastnostmi ovlivňující celkový pohyb po bytě či domě.

Interiérové dveře

Volte správnou orientaci dveří

Ačkoliv je výměna dveří poměrně velikou investicí, mnoho zákazníků si ji mnohdy dopředu nepromyslí, a prodejci se tak setkávají s řadou chyb, které se opakují stále dokola. Zářným příkladem takovéto chyby je záměna pravých a levých dveří. To jestli zvolit pravé nebo levé dveře je však naprosto banální záležitostí, orientaci dveří určíte tak, že se postavíte čelem ke dveřím tak, aby se otevíraly směrem k Vám. Pakliže se panty nacházejí na pravé straně, jedná se o dveře pravé a naopak pokud jsou panty na levé straně, jedná se o levé dveře.

Pravé nebo levé dveře?

Vždy kontrolujte rozměry dveří

Často se vyskytujícím problémem je rovněž volba nevhodného rozměru dveří. Příliš úzké dveře mohou působit komplikace jak při stěhování rozměrnějších kusů nábytku a spotřebičů, tak při každodenním pohybu. Standardně je proto doporučováno volit dveře s minimální šířkou 80 cm. Vždy je totiž třeba brát v potaz, že i dveře do na první pohled ne tak využívaných prostor, jako je například koupelna, vyžadují dostatečnou šířku pro stěhování mnohých spotřebičů jako pračka a podobně. Rozměry dveřního prostoru je vždy zapotřebí porovnávat s rozměry uvedenými v katalogu výrobce, dávejte také pozor na to, zda nemáte dveře určitým způsobem atypické. V takovýchto případech je na místě objednávka na míru u truhláře, která se může ve výsledku značně prodražit. Interiérové dveře jsou nejčastěji distribuovány v rozměrech 60 cm, 70 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm, 110 cm a dvoukřídlové provedení pak v rozměrech, 120 cm a 200 cm.

Vchodové dveře

Nezapomínejte na způsob otevírání dveří

Způsob otevírání dveří není otázkou pouze rozměrů dveří, ale také prostorových dispozicí dané místnosti. Klasické otočné dveře jsou totiž prostorově náročnější, což je typický problém pro úzké chodby nebo malé koupelny, ve kterých mohou otočné dveře narážet na vybavení místnosti. Zajímavou alternativou ke klasickým dveřím tak mohou být dveře s otevíráním z místnosti ven nebo dveře zasouvací do pouzdra. U zasouvacích dveří je však třeba počítat s náročnější instalací, jelikož dveřní pouzdro se musí zabudovat přímo do zdi. Možnou náhradou za tyto dveře tak mohou být snáze zabudovatelné, avšak ne tak atraktivní posuvné dveře s pohybem do zdi. Montáž jejich kolejnice je však možná pouze na zdi s dostatečnou nosností a je taktéž třeba, aby byly kolejnice dokonale vyvážené. V opačném případě se totiž může stát, že se budou dveře svévolně zavírat či otevírat.

Interiérové dveře

Povrchová úprava a materiál dveří mohou ovlivnit nejen estetické, ale i funkční vlastnosti dveří

Je vhodné, aby byly dveře v rámci celého interiéru barvou i vzorem sladěné, a je proto doporučováno vybírat kompletní sadu dveří do domácnosti najednou. Postupná výměna dveří nebývá příliš doporučována, může se totiž stát, že výrobce daný typ dveří přestane během určité doby vyrábět. Materiál, ze kterého jsou dveře vyrobeny, by měl být vybrán na základě intenzity provozu v konkrétní místnosti a platí, že je zapotřebí brát ohled i na děti nebo domácí mazlíčky.

Pro náročnější podmínky je vhodné volit dveře s povrchem z CPL laminátu. Další variantou, která je však oproti té předešlé finančně náročnější, jsou dveře s dýhovaným povrchem, který se podobá masivnímu dřevu. Na druhou stranu je však dýha stejně jako dřevo barevně nestálá, a barvy se tak mohou v průběhu let měnit v závislosti na množství dopadajícího světla na povrch dveří. Levnější a zároveň barevně stálou variantou jsou pak dveře s povrchem z fólie, které navíc v mnoha případech dokážou napodobovat strukturu dřeva, zářným příkladem takové fólie je fólie Portadecor. Při výběru dveří se nespoléhejte pouze na barvu zachycenou v katalogu a navštivte osobně prodejnu nebo showroom výrobce. Jedině tak můžete zcela objektivně posoudit skutečný vzhled dveří a předejít nepříjemnému překvapení.

Materiál dveří je třeba zvolit dle umístění a účelu, křídlo vchodových dveří by proto mělo být obohaceno minimálně několikavrstvým hliníkovým plechem a vyplatí se taktéž pořídit si dveře zvukově neprůzvučné. Při výběru dveří zohledněte míru hluku nejen na chodbě, ale i v jednotlivých místnostech, dveře s vyšší neprůzvučností jsou totiž k dostání i v interiérové variantě, a jsou tak velice praktické například pro milovníky hudby. Pokud kvůli zajímavému vzhledu, optickému zvětšení místnosti a prosvětlení interiéru přemýšlíte o skleněných dveřích, zohledněte i to, zda li nebudou představovat riziko pro Vaše děti či domácí mazlíčky.

Kromě materiálu si zákazníci často nevědí rady ani s barvou a designem dveří. V tomto ohledu je vhodné buď sladit dveře s interiérem, nebo volit dveře tak, aby s vybavením kontrastovaly. Zářným příkladem osvědčeného kontrastu je kombinace tmavých dveří a světlé podlahy. Z tmavých dřevin patří dlouhodobě mezi nejpopulárnější dub, heban nebo wenge; ze světlých pak ořech. Dbejte také na to, aby interiéru nedominovaly více než tři barvy.

Vchodové dveře