slider

Z čeho si postavit terasu na zahradě? Z dřevoplastového materiálu!

WPC terasa - realizace

Dřevoplastová terasová prkna

WPC terasová prkna nabízejí dokonalou imitaci dřevěné terasy, jen s tím rozdílem, že jejich údržba je mnohonásobně snazší a chybí jim nedostatky dřevěných terasových prken.

Dřevoplastový materiál je odolný vůči vlhkosti, hnilobě, termitům, hmyzu i plísním.

Nepředstavujte si žádný nekvalitní tvrzený plast, ze kterého se vyrábí levné židle nebo stoly. Solidní firmy nabízejí wpc desky na terasy (dřevoplastová prkna), která jsou vyrobena jak z kvalitního kompozitního, tak i ekologicky zcela vyhovujícího materiálu. Ten se navíc oproti standardnímu plastu vyznačuje mnohonásobně vyšší odolností i stabilitou.

Dřevoplastová terasová prkna

WPC (Wood Plastic Composite) je kompozitní materiál vyrobený ze směsi přírodních bambusových vláken (60%), recyklovatelného polyetylenu o vysoké hustotě (30%) a chemických přísad (10%), které materiálu dodávají odolnosti pro venkovní použití.

Co z toho plyne? Kvalitně položená dřevoplastová terasová prkna vám mohou sloužit mnoho let, aniž byste při chůzi po nich po pár letech slyšeni typické vrzání, nebo viklání. Údržbu obstará jakýkoliv mop, nebo klidně jen mokrý hadr.

Na trhu existuje několik barevných odstínů, ve kterých lze wpc podlahy zakoupit. Pro vícebarevné WPC prkna LIKEWOOD 23 je to například  teak, ořech, šedá. Pro jednobarevné WPC prkna LIKEWOOD 25 je to červená, hnědá, šedá a žlutozelená.

Vzhledem k tomu, že materiálem není plnohodnotné dřevo, měla by být wpc terasa tvořena prkny s příslušnými protiskluzovými drážkami.

Rozměr dřevoplastových terasových prken: 

Vícebarevné WPC desky LIKEWOOD 23 mají rozměr 23 x 145 x 2800 mm, jejich profil je dutý, z jedné strany je jemná drážka a z druhé hladký povrch.

Dřevoplastová prkna LIKEWOOD 23

Rozměr jednobarevných WPC desek LIKEWOOD 25 je 25 x 140 x 3000 mm, jejich profij je rovněž dutý, z jedné strany jemně drážkovaný a z druhé hladký.

Dřevoplastová prkna LIKEWOOD 25

Plné profily dřevoplastových prken zastupují dřevoplastové terasy SILVADEC KLASIK.

Tento druh pokrytí teras je rovněž bez viditelných spojů a vrutů.

Jednoduchá instalace a údržba

Dřevoplastové povrchy na terasu se totiž zpravidla vzájemně montují pomocí nerezových spojek neboli klipů. Ty se nacházejí v mezeře mezi dvěma wpc deskama. Vzniká tak na pohled celistvý povrch, který lze navíc u zdi opatřit lištou. Příslušenství k dřevoplastovým terasám dále obsahuje podkladové hranoly pro wpc terasy a tzv. startér. Na ten se vždy přichycuje první wpc prkno dřevoplastové terasy tak, aby veškeré spoje zůstaly skryty. Samotné spojení obstarávají standardní nerezové vruty.

Jak už bylo řečeno výše, údržba wpc terasy je velmi jednoduchou záležitostí. Přesto i zde lze použít určité prostředky, které vám i vaší dřevoplastové terase usnadní život. Ideální volbou je například vosková emulze bez organických rozpouštědel. Ty se běžně používají k ochraně kamene, ale jsou ideální i na dřevoplast. Chrání jej jednak proti mechům či houbám a navíc výrazně zjednodušuje čištění wpc podlahy.

Jednoduchá instalace a údržba

Nakonec to nejlepší. Dřevoplastovou podlahu si bez větších potíží můžete položit úplně sami. Každý prodejce potřebného zařízení vám v případě potřeby vždy rád poradí přímo s vaší konkrétní terasou.

Ukázka terasy z WPC

WPC šedé

Dřevoplastová prkna LIKEWOOD 23 - ořech