slider

Zahradní jezírka a jejich rozdělení dle plochy a využití

Zahradní jezírko dokáže okrášlit každou zahradu. I na Vaší zahradě může zazářit klenot, a to hned v několika velikostech.  Vytvořte si i Vy na Vaší zahradě malý přírodní ráj.

Zahradní jezírko

Rozdělení zahradních jezírek

Jezírka lze rozdělit podle velikosti, ale také podle jeho využití. Funkční zahradní jezírko by mělo mít objem alespoň 5 m3. Menší jezírka jsou proslulá tím, že jsou náročnější na filtraci, a to proto, že jejich amočistící schopnost je příliš malá.

Podle plochy hladiny dělíme jezírka takto:

  • Malá zahradní jezírka (do 30 m2)
  • Střední zahradní jezírka (30-150 m2)
  • Velká zahradní jezírka (nad 150 m2)

1. Malá zahradní jezírka

U této velikosti zahradního jezírka neze počítat s jejich samočistící schopností. Prakticky je nutné si pořídit jezírkovou filtraci. Ta může být například tlaková, vždy ale musí mít UV sterilizátor. Chcete-li zahradní jezírko převážně kvůli chovu ryb rozvažte, zda máe zájem o takto malé jezírko. V jezírko do 30 m2 lze chovat pouze omezený počet ryb. Co se týče hloubky takového jezírka, měla by být alespoň 1 metr.

2. Střední zahradní jezírka

Seznamte se s nejobvyklejším typem jezírka. Toto jezírko je již dosti velké jak pro chov ryb, tak pro koupání. Nicméně ani toto jezírko není výjimkou a vyžadujete-li jeho coloroční čistotu, je doporučeno ho taktéž vybavit filtračním systémem.

3. Velké zahradní jezírko

Konečně se dostáváme k typu jezírka, které je možné provozovat i bez filtračního systému. Jeho samočistící schopnost je již na takové úrovni, že můžete dát tomuto systému sbohem. Čemu sbohem dát nemůžeme je čerpadlo, které umořňuje cirkulaci vody.

Ať už si budete pořizovat jakkoliv velké jezírko, vždy musíte dbát na to, aby v něm byla přiměřená rybí osádka, vhodné rostlinky a také vždy dbejte na základní principy fungování zahradních jezírek.

Zahradní jezírko

Podle využití dělíme zahradní jezírka takto:

  • Zahradní jezírka koupací
  • Zahradní jezírka okrasná
  • Zahradní jezírka kombinovaná

1. Zahradní jezírka koupací

Už Vás omrzeli bazény a aquaparky? Pak tohle je ten správný typ jezírka pro Vás. Při budování tohoto jezírka nejde jen o běžné koupání, ale i o plnohodnotné plavání! A jaké, že jsou výhody oproti klasickým bazénům? Například estetický design. Zahradní jezírko bude určitě působit vkusněji a krásněji než modrý bazén s plachtou. Jezírko můžete, pro pohodlěnšjí vstup, vybavit molem nebo žebříkem. Další výhodou oproti bazénu je to, že Vaše jezírko se obejde bez chemických čistidel, které stojí spousty peněz.

Koupací jezírka jsou tvořena ze dvou zón. Ze zóny koupací a ze zóny regenerační, přičemž poměr těchto dvou zón by měl být minimálně stejný (ideálně 2/3 plochy regenerační a 1/3 plochy koupací). Stojíte-li o poměrně pohodlné plavání, volte plavací zónu o rozměrech 12 x 4 metry , při těchto rozmerech by měla být plocha celého jezírka okolo 150 m2. Vždy neodmyslitelně platí to, že čím je poměr regenerační zóny k zóně koupací menší, tím větší nároky musí být kladeny na filtrační systém.

2. Zahradní jezírka okrasná

Chcete-li okrášlit svou zahradu, jste na správné adrese. Okrasné jezírko ve Vaši zahrad splní estetickou funkci na jedničku. Vždy bude působit nadmíru krásně a atraktivně, a to v každém ročním období. Každou zahradu lze oživit. Využijme zahradní jezírka, kaskády nebo zahradní potůčky - v každém případě bude Vaše zahrada vypadat kouzelně. Efektně rovněž působí osvětlení pro zahradní jezírka, různé zahradní fontány atd.

3. Zahradní jezírka kombinovaná

Nemůžete-li se rozhodnou, který typ jezírka je ten pravý, můžete zkusit tuto kombinovanou formu, která pro Vás vyplní jak osvžující, tak estetickou funkci.

Zahradní jezírko

Zahradní jezírko >

Zahradní jezírko