slider

Zakládáme okrasnou skalku: Rady a tipy, jak na to

Kdo rád zahradničí, ten jistě přemýšlí i nad vybudováním okrasné skalky. Může se zdát, že založení skalky není nic těžkého, přesto byste se měli držet několika dobrých rad, abyste dosáhli toho nejlepšího výsledku.

Okrasné skalky - zahradnispecialista.cz

Okrasná skalka vám bude dělat radost

Skalka představuje malý kousek horské přírody přenesené na zahradu. Pokud se vám povede vytvořit dokonalou souhru kamenů, květin, travin, zakrslých keřů a stromků, může vám skalka dělat radost po celý rok. Není přitom důležité, jestli jde o malou skalku umístěnou v rohu zahrady, o okrasnou skalku zdobící velkou plochu nebo o skalku umístěnou ve svahu.

Zakládání okrasné skalky není věda. Držte se těchto rad

Stejně, jako by postupovali profesionální zahradníci, můžete při zakládání skalky postupovat i vy. Odborníci ze společnosti Zahradní specialista, věnující se návrhu a realizaci okrasných skalek a zahrad, se řídí tím, že každá skalka je jedinečná a je dobré si její podobu promyslet dopředu.

1)  Umístění a velikost skalky

Velikost skalky by měla odpovídat tomu, kolik péče jí budete moci věnovat. Určitě skalku neumisťujte pod stromy, protože byste museli neustále odstraňovat spadané listí. Nejčastěji se skalky orientují směrem na východ nebo na jih, ale i jiná orientace není na škodu. Jen je potřeba myslet na to, že rostliny, které na skalce chcete mít, mohou vyžadovat specifické podmínky, které byste jim měli vytvořit.

2)  Na skalku patří kvalitní půda

Opět platí, že výběr půdy byste měli podřídit rostlinám, které budou na skalce růst. Zapomeňte na to, že skalku vybudujete z navážky nebo nekvalitní jílovité půdy. Předem si nastudujte požadavky jednotlivých rostlin nebo jejich skupin a podle toho zvolte těžší půdu, kterou lze kombinovat s kompostem nebo naopak vzdušnější zem s obsahem písku.

3)  Výběr kamenů

Okrasné kameny do skalky by také měly mít svůj řád. Nejčastějším kamenivem je vápenec, pískovec nebo žula. Nejlépe uděláte, když použijete okrasné kameny, které korespondují s tím, co se vyskytuje ve vašem okolí. Skalka tak nebude působit jako pěst na oko. Nemíchejte více druhů kamenů - skalka by vypadala chaoticky a neladila by. Hezky budou vypadat zvětralé kameny nebo kameny, na kterých už roste mech.

4)  Okrasné květiny, keře a trávy do skalky

Okrasná skalka bez rostlin by byla pouhou změtí kamenů bez života a to určitě nechcete. Při výběru okrasných květin, travin a keřů do skalky myslete na to, že nejlépe působí, když skalka bude kvést po celý rok.

Na místa, kam bude hodně svítit slunce, můžete zasadit netřesky, rozchodníky, floxy, rožec, lomikámen nebo užitečnou mateřídoušku. Do polostínu se hodí zběhovec, dymnivky, dřípatka, hosta či trávničky. Tam, kde bude hodně sucho, vysaďte kostřavu, karafiát určený do skalek, opuncie, hlaváček jarní nebo další suchomilné rostliny.

Rostliny nesázejte moc blízko k sobě, ale nechte jim trochu prostoru. Jak se postupně rozrostou, vytvoří na okrasné skalce pěknou ucelenou zelenou plochu. Nezapomeňte rostliny po vysazení dobře zalít, aby se mohly správně zakořenit.

5)  Další prvky, které skalku oživí

Okrasná skalka nemusí být jen kamennou základnou s rostlinami. Naopak, její možnosti jsou mnohem větší. Do skalky můžete umístit zahradní pítka, drobné sošky nebo zahradní osvětlení. Krásně působí i voda tekoucí přes kameny. Malé zahradní jezírko vybudované u skalky nebo potůček bublající přes kameny dokáží vykouzlit úplně novou atmosféru.

Náš tip: Okrasné kameny do zahrady rozhodně patří. Proč?

Okrasné skalky - zahradnispecialista.cz