slider

Zařizujeme nové bydlení – jak vyřešit televizní příjem?

Při zařizování nového bydlení je třeba myslet na spoustu věcí – kromě samotného stěhování je potřeba vybrat nové vybavení bytu či domu, vyřešit otázku pošty, plateb za energie a mnoho dalších záležitostí. Jednou z otázek, které s novým bydlením souvisejí, je také televizní příjem – zatímco dříve nebylo z čeho vybírat, dnes už existují hned čtyři způsoby příjmu TV programů – terestrický, kabelový, satelitní a IPTV. Který z nich si ale do nového bydlení zvolit?

Pro nenáročné stačí klasické pozemní vysílání

Pokud televizi moc často nesledujete a stačí vám jen základní nabídka stanic, asi vám bude nejlépe vyhovovat běžné terestrické vysílání (DVB-T). U bytových domů a paneláků obvykle není třeba nic zařizovat, protože na střeše je většinou společná anténa (STA), u rodinného domu si ale budete muset anténu nechat nainstalovat. Výhodou je, že nemusíte platit žádné poplatky (vyjma toho koncesionářského), nevýhodou je absence spousty zajímavých kanálů.

Pro větší výběr programů jsou tři varianty – kabel, satelit a IPTV

Jestliže ale televizi sledujete hodně, případně chcete mít co nejširší výběr programů, pozemní vysílání vám pravděpodobně stačit nebude. Vybírat lze mezi kabelovým, satelitním a internetovým příjmem, ne všude jsou ale možné všechny tři varianty. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých způsobů televizního příjmu?

Kabelová televize je mnohdy ideální, zvláště v kombinaci s internetem

Asi nejpohodlnějším a často i nejlevnějším řešením příjmu je kabelová televize. Ta už dnes běžně nabízí kolem stovky až 150 kanálů, z toho desítky v HD rozlišení. Ideální je, když si od stejného poskytovatele vezmete i internet, můžete tak získat velkou slevu. Jedničkou na českém trhu je v tomto směru společnost UPC a to nejen pokud jde o pokrytí, ale i o kvalitu služeb.

Satelit je řešením např. v místech s horším signálem

Dobrým řešením je také satelitní příjem, zejména pak v těch oblastech, kde kabelová přípojka není k dispozici, případně tam, kde je příliš pomalý internet. Výhodou satelitu je zejména nejširší nabídka programů (naladíte jich stovky), možnost výběru z mnoha různých přijímačů a spousta možností, jak si vše v televizi nastavit. Nevýhodou je především složitější instalace – musíte si nechat nainstalovat parabolu, což jednak není levné a navíc to v některých domech může být problém (ať už z důvodu, že máte okna na opačnou stranu, nebo vám parabolu nechtějí povolit).

IPTV je televizí budoucnosti, dostupná je všude

V posledních letech se čím dál více rozšiřuje IPTV, neboli příjem televize přes internetový protokol. Typickým příkladem je např. O2TV, z ostatních velkých hráčů na trhu můžeme jmenovat např. Kuki, SledovaniTV.cz nebo T-Mobile TV. Výhodou IPTV je to, že vám k ní stačí pouze internetové připojení a odpadá složitá instalace. Nabídka programů je široká – podobně jako u kabelových operátorů, podobné jsou i ceny. Důležité ale je, abyste měli dostatečně rychlý a stabilní internet – v opačném případě se Vám obraz může sekat nebo docházet k výpadkům.

Nepodceňujte výběr konkrétního operátora – rozdíly jsou velké

Ať už se rozhodnete pro kabelového, satelitního nebo IPTV poskytovatele, pečlivě si rozmyslete, od koho si službu objednáte. Rozdíly jsou docela velké, a to jak v nabídce, tak i v cenách, konkrétních set top boxech a dalších aspektech. Určitě si také předem ujasněte, které konkrétní programy jsou pro Vás prioritou, a i podle toho vybírejte, abyste později nebyli zbytečně zklamaní.