slider

Vytvořte si nebe v posteli, pomůže Vám damaškové ložní prádlo

Spát v damašku. To je pocit něčeho navíc. Něčeho netušeného. Krásného. Něčeho nesmírně nedostupného. Něčeho, co je určené jen pro vyvolené. Svým způsobem je to pravda. Jen s tou poslední položkou jsme se netrefili. Nejen vyvolení si mohou užít spánek v ložním prádlu z damašku.

Damaškové ložní prádlo

Historie damašku

V minulosti byla Čína velmocí. Velmocí, která vyvážela svá tajemství. Sice neochotně, ale přeci. Hedvábnou stezkou k nám do Evropy začalo plynout velké množství zboží. Mezi ním i damašek. Hlavní křižovatkou mezi Čínou a Evropou se stal Damašek (pozor, s velkým písmenem na začátku). Damašek je hlavní město Sýrie. A protože lidé jsou učenliví, okoukali Syřané jak a co, a vrhli se do výroby damašku sami. Tak vznikla nejrozšířenější výroba damašku tehdejší doby. A i díky tomu se začalo damašku říkat damašek. Jako když my říkáme, že jdeme na Plzeň. Čímž nechceme říct, že jdeme Plzeň dobývat, ale pouze vypít do místního výčepu.

Ložní prádlo z damašku

Co je damašek?

Jedná se o jednobarevnou tkaninu se vzorováním. Nic více, nic méně. Zvláštní na výrobě damašku je její technika, kdy vzhled určují svislé a vodorovné tahy nití, díky čemuž vzniká požadovaný vzor. Damašek se vyrábí z lněných nebo hedvábných přízí. V současnosti se, krom výše řečeného, používají i syntetické flamenty. A také macerovaná bavlna.

Damaškové ložní prádlo

Co se z damašku vyrábí?

Damašek je nejvhodnější k výrobě povlečení. Často se využívá i k výrobě prostírání. A zřídka k výrobě oděvů. Hlavní funkcí damašku je tedy povlečení. Povlečení z damašku… proč to zní tak vznešeně? V minulosti, kdy Syřané začali nabízet povlečení damašek do Evropy, se toto stalo dostupným jen pro královský dvůr a vysokou šlechtu. A trvalo dlouhá desetiletí, nežli se k damašku dostali i obyčejní lidé.

Damaškové povlečení

Údržba povlečení z damašku

Údržba není nijak specifická. V pračce nastavit teplotu 60°C a zapnout. Žádné složité máčení a praní v ruce. Doporučuje se, obrátit před praním ložní prádlo z damašku naruby. Podobně bychom ale měli postupovat u všeho barevného prádla. Protože právě tato metoda ponechává barvy více a déle živé, zářivé a neopotřebované. Nevybledlé. Damaškové ložní prádlo můžete prát s práškem na praní. Nijak mu to neublíží. Přesto se nedoporučuje, prát povlečení z damašku s jinými textiliemi. Na povlečení by se mohly tvořit žmolky.

Damaškové ložní prádlo

Proč toužit po damašku?

Povlečení z damašku je velmi příjemné na dotyk. A pro zdravý a spokojený spánek je právě pohodlí tou nejdůležitější položkou. Mít pocit, že jste se zachumlali do oblaků, do výdechů andělů, to vám dá jen damašek. Damaškové ložní prádlo dobře snášejí i alergici. Tak proč si nelehnout, jako když si král ustele? S damaškem to přestává být problém. Teď ještě někde sehnat zástupy služebných a lokajů a pocit bude dokonalý.

ložní prádlo z damašku