slider

Asijská kuchyně a zásady stolování

Drtivá většina sushi pokrmů je podávána nakrájená na velmi malé kousky o velikosti jednoho sousta. Proto je až na výjimky (temaki sushi) nevhodné a zároveň nepraktické snažit se ze sushi ukusovat sousta. Jednak se vystavujete společenskému faux pas a zároveň se může stát, že po prvním soustu se celý zbytek sushi rozpadne, což by se nikdy nemělo stát.

Jak jíst sushi

Hůlky vždy k dispozici

Pravé sushi dostanete vždy naservírováno i s dřevěnými jídelními hůlkami, nicméně jejich použití pro konzumaci není vždy striktně vyžadováno ani v Japonsku a i sami Japonci dávají někdy přednost konzumaci pomocí rukou. Zejména u různých sushi rolek či kornoutů z řasy nori jsou hůlky úplně zbytečné. Naopak u vybraných tradičních sushi pokrmů, jakým je například sashimi, se bez hůlek obejdete jen těžko a jejich použití je více než na místě.

Hůlky na sushi

Přílohy k sushi

K sushi rolkám dále dostanete sojovou omáčku, křen wasabi a zpravidla také nakládaný krájený zázvor. Před konzumací pak jednotlivé kousky sushi namáčíme do sojové omáčky a křenu. Zázvor plní u sushi pokrmů funkci neutralizátoru chuti. Mnohdy je totiž sushi podáváno degustační formou, kdy se na servírovacím prkýnku nachází různorodé druhy a různorodé chutě. Mezi jednotlivými ochutnávkami se proto konzumuje nakládaný zázvor, aby nedocházelo k míchání chutí.

Kromě sojové omáčky bývají povětšinou k dispozici i další druhy omáček, jako například citrusová omáčka ponzu, avšak i samotných sojových omáček existuje hned několik druhů podle jejich přísad a ochucení (Tonkatsu, Sukiyaki, Teriyaki apod.).

Sushi přílohy - zázvor

Čeho se vyvarovat

Kromě výše zmíněného okusování sushi je v dobrých sushi restauracích rovněž nevhodné konzumovat více než jeden kousek sushi najednou. Neslušné je rovněž snažit se ze sushi rolek cokoliv vytahovat,  nebo jednotlivé kousky na hůlky napichovat. Kvalitní sushi restaurace všude na světě mají zpravidla velmi širokou nabídku sushi pokrmů, aby si každý mohl vybrat vyhovující složení surovin i formu podávání.

Nápoje k sushi

K sushi se tradičně podává japonské rýžové víno saké, nebo také japonské pivo. V našich končinách se oblíbeným stalo rovněž bílé víno. Při konzumaci sushi jsou naopak nevhodné výraznější nápoje, jejichž chuť může přebít chuť samotného pokrmu.

Rýžové víno Saké