slider

Nepodceňujte zabezpečení dveří Vašeho domova!

Víte, že většinu českých dveřních zámků je zloděj schopný bezhlučně otevřít během několika minut?
Přestože většina Čechů investuje do svých domácností nemalé částky, na jejich zabezpečení se většinou zapomíná. To by se ale mělo změnit. Kvalitní zabezpečení dveří zajistí vám a vaší rodině bezpečí a ochrání váš majetek před zloději.

Jak jste si možná sami všimli, na internetu se v dnešní době nachází spoustu popisů, postupů, video návodů či dokonce nabídek paklíčů, se kterými je i zloděj amatér schopen do několika minut otevřít klasické cylindrické vložky. Zejména z tohoto důvodu je vhodné opatřit dveře některým z dalších bezpečnostních pomocníků, jako jsou například zadlabací zámky, dveřní kování, ale i kukátko či řetízek.

Zabezpečení dveří

Základní zabezpečení

Do základního zabezpečení dveří řadíme bezpečnostní dveřní kování, zadlabací zámek a bezpečnostní cylindrickou vložku, ideálně s bezpečnostní kartou, bez které není možné přidělat k zámku další klíče. Pro vyšší stupeň zabezpečení se doporučuje použít také dveřní závora.

Pro větší přehlednost jsme pro vás sestavili 10 tipů pro kvalitní a efektivní zabezpečení vašich dveří. Pojďme se na ně níže podívat.

Jak efektivně zabezpečit dveře?

1)     CYLINDRICKÉ VLOŽKY

Cylindrické vložky představují základní a běžně používané zabezpečení dveří. Lepší variantou jsou bezpečnostní cylindrické vložky.

Jednotlivé cylindrické vložky se od sebe liší počtem stavítek, který se pohybuje mezi  5ti a 12ti. Stavítka tvoří soustavu spolu s blokovacími kolíky. Tato soustava musí nastavit zuby klíče tak, aby byla schopna otočit cylindrem neboli válcem uprostřed zámku, jehož zub teprve zámkem pohybuje.

Cylindrické vložky jsou samozřejmě k dostání v různých rozměrech, proto je nutné před koupí nového zámku vše přeměřit – ideálně vyndat dosavadní vložku a získat tak naprosto přesný rozměr. Velmi důležitý je mimo délky i poměr jednotlivých stran.

Výběr nové cylindrické vložky mohou ovlivnit i další faktory. Různé cylindrické vložky nabízejí také různé funkce a možnosti.

Mezi tyto faktory patří například:
- počet klíčů dodávaných společně s vložkou
materiál, ze kterého jsou vyrobena stavítka
- zda je nebo není součástí bezpečnostní karta
- zda lze či nelze zámek odemknout při současně vloženém klíči z druhé strany (funkce Emergency)

CYLINDRICKÉ VLOŽKY

2)     DVEŘNÍ ŘETÍZKY

Dveřní řetízek zná jistě každý. Většina z nás si ho pamatuje dokonce z dětství. Již v minulosti byl totiž jedním z nejoblíbenějších bezpečnostních opatření dveří. Spolehlivě navíc poslouží jako dětská pojistka, pokud na řetízek dítě nedosáhne. Řetízky jsou navíc vybaveny nesnadným způsobem rozpojení, na který by dítě nemělo ihned přijít.

Na trhu se v dnešní době objevuje široké spektrum dveřních řetízků. Liší se jak barvou (niklový, mosazný, stříbrný, bílý apod.), tak i způsobem přichycení na dveře (na přivrtání či nikoli).

DVEŘNÍ ŘETÍZKY

3)     DVEŘNÍ ZÁVORY

Dveřní závory jsou schopny zajistit dveře po celé šířce díky jejich robustnímu provedení. Jsou ukotvené do zdi a do zárubně, což zajišťuje odpovídající stabilitu. Vyrábí se ve standardním provedení pro dveře o šíři 850 až 1000 milimetrů. Získat je můžete ale i v prodloužených variantách pro dveře o šíři 900 až 1200 milimetrů.

Dveřní závora je dodávána včetně cylindrické vložky. Stejně jako při koupi samostatné vložky se i v tomto případě určuje délka cylindrické vložky podle tloušťky dveří. Samotná montáž dveřní závory je poměrně snadná a rychlá – nastaví se délka závory dle délky dveří a poté se vymění cylindrická vložka. Upevňovací materiál bývá součástí balení.

I u dveřních závor se na trhu objevuje spoustu druhů a provedení. Můžete vybírat z různých barevných provedení - bílá, stříbrná, chromovaná, hnědá nebo i z kombinací více barev.

Výhodou je, že i uzamčená závora lze zevnitř otevřít pomocí ocelového oka – podobně jako dveřní řetízek.

DVEŘNÍ ZÁVORY

4)     DVEŘNÍ KOVÁNÍ

Dveřní kování rozlišujeme na interiérové a exteriérové. Rozdíl mezi těmito typy spočívá v rozteči, přičemž interiérové má rozteč 72 mm a exteriérové 92 mm. U obou provedení najdeme typy klika + klika a klika + koule. V čem se jednotlivá kování liší každý snadno odvodí z jejich názvů.

Dveřní kování musí odolat i náročným atakům zlodějů, proto by mělo být velmi kvalitní. Můžeme se setkat i s takovým kováním, které překrývá cylindrickou vložku. V tomto případě slouží také jako její další ochrana.

I u dveřního kování je na trhu nepřeberné množství variant. Můžeme vybírat z různorodé povrchové úpravy. Dveřní kování jsou také často eloxována (eloxace = chemicko-tepelná povrchová úprava výrobků z hliníku, která spočívá ve vytvoření ochranné vrstvy – tato vrstva již dále neoxiduje a tím před oxidací chrání i samotný hliník).

DVEŘNÍ KOVÁNÍ

5)     KRYCÍ ROZETY

Krycí rozety neboli ochranné rozety mají za úkol zakrýt cylindrickou vložku tak, aby znesnadnily či přímo znemožnily její vytržení nebo odvrtání. Montují se na vnější stranu dveří pomocí skrytých šroubů. Každý zákazník si může vybrat podle svého vkusu z několika druhů a barevných provedení tak, aby rozety ladily s dveřmi.

KRYCÍ ROZETY

6)     KUKÁTKA

Kukátka zná určitě každý a není nutné je podrobněji představovat. Kukátko vám jednoduše ukáže, kdo stojí za vašimi zavřenými dveřmi. Jedná se tedy o pasivní bezpečnostní prvek, přesto velmi důležitý. I když se vám návštěvník přes zavřené dveře ohlásí jako „Pošta!“, vždy je lepší se dříve podívat a zkontrolovat příchozího pohledem.

Dokonce i kukátko si můžete vybrat v rozdílném typovém i barevném provedení.

KUKÁTKA

7)     PŘÍDAVNÉ DVEŘNÍ ZÁMKY

Přídavné dveřní zámky pracují velmi podobně jako dveřní řetízky. Jsou samostatným bezpečnostním opatřením. Mezi nejjednodušší patří petlice, které obsahují bezpečnostní západku. Mezi složitější se řadí takové přídavné zámky, které se ovládají zevnitř pomocí otočného knoflíku a zvenku pomocí klíče. Existují však také takové, které se ovládají pouze pomocí klíče.

PŘÍDAVNÉ DVEŘNÍ ZÁMKY

8)     OCHRANA PANTŮ

Proti vysazení dveří z pantů zlodějem vaše dveře zabezpečí ochrana pantů. Nejodolnější ochranné panty dokážou odolat tlaku až o jedné tuně. Tohoto bezpečnostního pomocníka vám doporučí pojišťovny i policie.

OCHRANA PANTŮ

9)     ZADLABACÍ ZÁMKY

Zadlabací neboli zapuštěný zámek je systém, který společně s cylindrickou vložkou zajišťuje otevírání a zavírání dveří pomocí střelky (jazýčku).  Díky tomuto zámku můžeme samozřejmě také dveře odemknout a zamknout. Zadlabací zámek je do dveří zapuštěný, standardně bývá součástí dveřního křídla.

U zadlabacích zámků můžeme rozlišovat podobně jako u dveřního kování rozteč pro vnitřní (72 milimetrů) a pro vnější (92 milimetrů) dveře.

ZADLABÁVACÍ ZÁMKY

10)ELEKTRICKÉ DVEŘNÍ OTVÍRAČE

Elektrické dveřní otvírače fungují na principu přijímání elektrických impulzů, díky nimž se nám pak dveře odblokují pro průchod. Tento systém si snadno představíme v činžovních domech – návštěva zazvoní u domovních dveří pomocí zvonku a díky elektrickému dveřnímu otvírači je na dálku vpuštěna do domu.

Elektronické otevírače

Kompletní nabídku sortimentu pro zabezpečení domu od německé společnosti ABUS CZECH, s.r.o. naleznete ZDE!

ABUS CZECH, s.r.o