slider

Jak ušetřit při vaření? Pořiďte si vestavnou varnou desku!

Kolik peněz myslíte, že ušetříte s vestavenou varnou deskou? Ne moc? Nebo vůbec? Naopak, že proděláte? Protože vestavná varná deska je prostě taková… no, modernější a na první pohled prostě musí propálit víc energií, než klasický sporák? Na to pozor! Klasický sporák totiž hřeje na všechny strany. Jak si to vysvětlit? Klasický sporák je vyvýšený a hřeje tedy i do stran. To je první a zásadní nedostatek. Dobrá, to nebude zas takové množství elektrické energie. Ovšem vestavené varné desky jdou dál. Jejich výroba je zacílena převážně na efektivitu a šetření energie. A je zcela jasné, že když šetřit, tak ve velkém, takový úkol dostali vývojáři. A dosáhli toho. Bezpochyby.

Vestavná varná deska v kuchyni

Indukční varná deska

Nejšetrnější vestavené varné desky na trhu. Jejich nesmírnou výhodou je, že ohřívají výhradně prostor, na kterém je položená varná nádoba. Ta musí být schopná odrážet magnetické vlny, jinak se indukce nezapne. To lze vyzkoušet jednoduše, přiložte ke spodní části hrnce magnet, přichytí-li se, tak v něm na indukci uvaříte, nepřichytí-li se, neuvaříte. Indukční varná deska prakticky ihned začne ohřívat na požadovanou teplotu. Tu si lze nastavit na dotykovém displeji a to i jediným dotykem. Pokud na indukční varné desce není nádoba na vaření, neprodukuje deska žádné teplo. Bez kontaktu s varnou nádobou se varná deska vypne. Při odejmutí varné nádoby se varná deska velmi rychle zchladí. To je jasná výhoda, máte-li doma děti, které by se o rozžhavenou plotnu mohly popálit. S indukcí se jim to prakticky nemůže stát.

Indukční varná deska

Sklokeramická varná deska

Na první pohled je sklokeramická varná deska identická s tou indukční. Ale rozdíly jsou marginální. Sklokeramická varná deska je elegantní, moderní a snadno se udržuje. Ovšem je blíže klasickému sporáku. Její tepelná vlákna, která ohřívají varnou nádobu, se musí rozehřát a po vypnutí zase pomalu vychladnout. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že se rozehřívá celá plotýnka. Pokud tedy na plotýnku dáte menší hrnec, začne zbytečně unikat teplo a s ním i propálená elektrická energie. Přesto, po srovnání s klasickým sporákem, je sklokeramická varná deska mistrem v šetření energie. K dostání jsou sklokeramické varné desky s dotykovým ovládáním a téměř samozřejmostí jsou i různé další funkce, jako je dětská pojistka. Což opět ocení hlavně rodiny s dětmi.

Sklokeramická varná deska

Plynová varná deska

Ano, není nad přímý oheň. Rozehřeje hrnec či pánev přirozeně a rychle. Člověk má při pohledu na oheň rozbublávající vařící se potravu pocit, že vaří po staru, poctivě, tak je se vařit má. V naší republice jsou plynové varné desky nejčastější variantou. Ve většině domácností proto najdete právě plynovou varnou desku. Přesto se jedná o nejméně úspornou variantu a také nejméně bezpečnou. Plyn podražuje, bezpečnost s otevřeným ohněm je vždy riziková. Obzvláště s dětmi. A možnost nedovření kohoutku je také velmi nepříjemná. U některých plynových varných desek je pro tento případ přidána pojistka. I tak je na tom ohni něco přitažlivého. Je spousta lidí, kteří na plyn nedají dopustit. A není se jim co divit.

Plynová varná deska

Jaké je resumé?

Indukční varné desky v šetrnosti i bezpečnosti jasně vedou. Vaří jen tam, kde je potřeba, tím šetří nesmírné množství energie a tím i peněženku. Sklokeramické varné desky za indukčními nijak výrazně nepokulhávají. Přesto je jejich spotřeba o něco vyšší. A nakonec plynové varné desky – oheň je prostě živel, a někteří lidé právě na ohni potřebují vařit. Setkali jsme si i s tvrzením, že na ohni to prostě líp chutná.

Na webu etd.cz si můžete vybrat z celé řady vestavných spotřebičů, tudíž i varných desek a to jak sklokeramických, indukčních tak i plynových. Mezi přední výrobce varných desek, které firma nabízí, patří Mora, Beko, Brandt, Whirlpool, Blomberg, Miele a další. A vybírat máte možnost skutečně z velké nabídky. Od nejmodernějších trendů s širokou plejádou funkcí, až po jednoduché, ale dobře sloužící varné desky, které vám uvaří chutnou potravu.

ETD elektro Trhové dušníky

Náš tip: Sety vestavných spotřebičů!

Set trouby a plynové desky