slider

Moderní interiér si žádá celoskleněné dveře

Pokud si zařizujete nové bydlení a máte rádi spíše moderní styl interiéru, budete určitě preferovat takové uspořádání, které je hodně vzdušné a světlé. Takového efektu můžete dosáhnout různými metodami – především velkými okny, ale také např. světle vymalovanými zdmi nebo nákupem celoskleněných dveří. Tento typ dveří má navíc spoustu dalších výhod a díky tomu, že máte možnost výběru z mnoha různých druhů skla, můžete mít i celoskleněné dveře, jež zaručují naprosté soukromí.

Celoskleněné dveře - pískované

Celoskleněné dveře a jejich odolnost

Mnoho lidí si myslí, že celoskleněné dveře jsou příliš křehké a mají tak malou odolnost. Ve skutečnosti je tomu ale právě naopak – tyto dveře se dnes vyrábějí ze speciálního bezpečnostního skla, které je tlusté minimálně 9 mm. Jedná se o kalené sklo, jež zaručuje maximální odolnost vůči nárazu a má i jiné vlastnosti, jako např. větší tepelnou odolnost nebo větší pevnost v ohybu. Plusem je také fakt, že i kdyby přece jenom došlo k rozbití skla, to se nerozbije na střepy (jako u klasického skla), ale rozpadne se na malé krychličky, jež nejsou tak ostré a je tak výrazně sníženo riziko úrazu.

Jaké rozlišujeme druhy celoskleněných dveří?

Máte -li o celoskleněné dveře zájem, můžete si vybrat z několika různých typů. O jaké typy dveří se jedná a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Celoskleněné dveře do zárubně – tento typ otočných dveří si můžete nechat nainstalovat do hliníkových, dřevěných nebo kovových zárubní. Jejich předností je výborné utěsnění a snadná příprava dveřního otvoru, naopak negativem je to, že pro otevření dveří je třeba mít kolem nich hodně prostoru.

 Otočné skleněné dveře do zárubně

Otočné dveře do čistého stavebního otvoru – oproti předchozímu typu dveří se v tomto případě jedná o model, u něhož je potřeba použít speciální způsob uchycení pantů. Pokud si vyberete tento druh dveří, musíte počítat s náročnější přípravou dveřního otvoru. Ten je třeba pečlivě připravit a většinou se musí s instalací těchto dveří počítat už předem.

 Celoskleněné dveře otočné

Kyvné celoskleněné dveře - známý typ dveří, kterému se často slangově říká lítačky. Křídlo těchto dveří lze otevřít na obě dvě strany, nicméně dveře jsou vhodné pouze do takových prostor, kde je dostatek místa na obou stranách. Před jejich instalací je také třeba důkladně připravit dveřní otvor. Kyvné dveře se instalují do čistého stavebního otvoru a k jejich největším přednostem patří jejich snadné a pohodlné otevírání. Často se s nimi můžeme setkat např. v nemocnicích, restauracích atd.

 celoskleněné dveře kyvné

Posuvné dveře do stavebního pouzdra – oblíbený typ celoskleněných dveří, jenž výrazně šetří místo a navíc vypadá velmi elegantně. Při jejich instalaci je možné využít stavební pouzdro, druhou variantou je pak možnost, kdy je dodána pouze kolejnice a otvor pro zasunutí dveří se obloží sádrokartonem, případně obezdí.

 Skleněné dveře do pouzdra

Celoskleněné dveře posuvné na zeď – tento typ dveří bývá obvykle zavěšený na speciální hliníkové kolejnici. Kromě čistého stavebního otvoru je lze umístit i do dveřního otvoru s obložkovou zárubní. Je oblíbený zejména pro úsporu místa a elegantní luxusní vzhled, naopak negativem je náročnější příprava při instalaci – ukotvení dveří se musí umístit do nosných konstrukcí.

Celoskleněné dveře posuvné

Několik druhů skel

Jak už bylo řečeno výše, při nákupu celoskleněných dveří si můžete vybrat z několika různých typů skla. K těm nejběžnějším patří klasické čiré sklo, hodně oblíbené je ale také sklo pískované – jeho výhodou je nejen pěkný vzhled, ale i to, že je neprůhledné.

Kolik celoskleněné dveře stojí?

Při nákupu celoskleněných dveří záleží nejen na typu samotných dveří, ale i na druhu skla. Obecně však tyto dveře nejsou moc drahé – např. jedno křídlo otočných celoskleněných dveří s čirým sklem stojí kolem 6 000 Kč, s matným sklem pak ceny začínají na 7 700 Kč. O něco dražší jsou posuvné dveře do stavebního pouzdra - 6 800 Kč s čirým sklem, resp. 8500 Kč v případě matné varianty. Nejdražší jsou potom celoskleněné dveře posuvné na stěnu, u nichž se cena za jedno křídlo pohybuje kolem 9300 Kč u čirého skla, u matného skla kolem 10 900 Kč.