slider

Postele s nebesy pro Váš klidný spánek

Při zařizování bydlení určitě patří mezi nejdůležitější místnosti ložnice a v jejím rámci samozřejmě postel. Na ní bychom nikdy neměli šetřit, naopak měli bychom vybrat kvalitní a pohodlnou postel, ve které se nám bude dobře usínat a zároveň bude šetrná k našemu zdraví. Pokud jste alespoň trochu romanticky založení, mohla by se Vám líbit postel s nebesy, kterou možná znáte z filmů nebo z hradů a zámků.

Postel s nebesy

Postele s nebesy a jejich historie

Právě na hradech a zámcích se v minulosti nebesa a baldachýny běžně používaly. Zpočátku ale nebyla jejich smyslem dekorační funkce, ale sloužily zejména jako ochrana soukromí a navíc svého majitele zahřívaly. Později byly těžké závěsy, ze kterých byla nebesa vyrobena, nahrazeny lehčími látkami a kromě ochranné funkce u nich začal hrát větší roli i vzhled. V každém případě ale bývalo zvykem, že postel stála vždy uprostřed místnosti a mívala poměrně velké rozměry.

Zatímco v minulosti byly pokoje podstatně větší a nebyl tak problém umístit do nich i rozměrnější dekorace, dnes už bývají ložnice mnohem menší a není v nich tolik prostoru, jak bychom si mnohdy přáli. I tak si ale můžete k posteli nainstalovat nebesa, která mají spoustu výhod. Nejde jen o jejich krásný vzhled, ale postele s nebesy jsou velmi užitečné především v letním období, kdy Vás uchrání před nepříjemnými nálety komárů. Pokud se rozhodnete si nebesa pořídit, určitě Vám doporučujeme vybrat si spíše lehčí látky – pokud byste zvolili příliš těžké závěsy, nejen že by se v nich usazoval prach, ale také by se Vám hůře spalo a dýchalo.

Kovová postel s nebesy

Barevné trendy nebes

Pokud jde o výběr barvy, tak doporučuje se vybrat takové látky, které budou barevně ladit s ostatními látkami v ložnici, vyjma lůžkovin. Oblíbené jsou pastelové barvy, romantičtí lidé dávají přednost např. květinovým vzorům a látkám s kanýry a volánky. Podle nejnovějších trendů jsou vhodné hlavně barevné látky z jemného materiálu.

Tipy a výhody

Velkou výhodou nebes je to, že si je bez problémů můžete nainstalovat, i když jste o nich předtím neuvažovali. Stačí jen použít speciální opěrnou konstrukci, kterou přimontujete buď k samotné posteli, nebo ke stropu a na tuto konstrukci pak umístíte nebesa. Tyto konstrukce bývají nejčastěji dřevěné nebo železné. Navíc si tento nový prostor můžete i různě vylepšit – dá se do něj nainstalovat intimní osvětlení nebo třeba rádio, se kterým se Vám bude ještě lépe usínat.

Alternativní možností vůči klasickým opěrným konstrukcím jsou přenosné baldachýny. Manipulace s nimi je ještě snadnější a jejich velkou předností je i to, že je můžete klidně vyprat i v pračce a odpadají tak starosti s náročným čištěním. Baldachýny se navíc dají sehnat i s osvětlením nebo s obrázkovými motivy, takže se skvěle hodí zejména pro děti.

Postel s nebesy