slider

Stříhání živého plotu není nic těžkého – základní rady a tipy

Máte u Vašeho domu nebo u zahrady živý plot, ale nejste si jistí, jak se o něj správně starat a jak často jej stříhat? Pokud chcete, aby živý plot vypadal opravdu dobře, je potřeba dodržovat několik pravidel a péči o něj věnovat dostatek času. Důležité je zejména stříhat ho ve správném období a zvolit vhodný postup, abyste dosáhli správného tvaru. Nezapomínejte ale ani na kvalitní pracovní vybavení a ochranné pomůcky – zvláště u některých nástrojů totiž může snadno dojít k úrazu.

Stříhání živého plotu

Kdy se do stříhání pustit?

Odpověď na tuto otázku závisí na konkrétním druhu rostliny, z níž je živý plot tvořený. Většinou odborníci doporučují začít se stříháním během května nebo června (tedy v období, když už skončil rychlý růst a bujení), následně pak na přelomu srpna a září. U každého druhu porostu je ale situace trochu jiná – např. stálezelené keře by se měly zastřihovat od jara až do začátku podzimního období, naopak opadavé rostliny až před zimou nebo v předjaří.

Pokud ale chcete mít kvetoucí živý plot, pak se naopak stříhání na jaře vyhněte a počkejte, až vám rostliny dokvetou. To ale neplatí pro části keře, jež jsou nemocné nebo poškozené – u nich je lepší na nic nečekat a ihned je odstranit.

Plánujete-li výraznější změnu ve Vašem živém plotu, měli byste ji v ideálním případě provést během období vegetace (obvykle mezi listopadem až březnem) a zároveň v době, kdy venku nemrzne. Pokud jsou v kmenech velké rány, pro jistotu je namažte speciální antibakteriální mastí.

Pokud jde o frekvenci stříhání, opět záleží na druhu dřeviny – u jehličnanů obvykle stačí prostříhat je jednou do roka, oproti tomu listnaté keře většinou vyžadují stříhání cca 3x za rok. Jestli ale chcete mít svůj živý plot speciálně vytvarovaný nebo obzvláště hustý, měli byste se jeho stříhání věnovat ještě častěji.

Kvalitní pracovní vybavení je základem

Při stříhání živého plotu se neobejdete bez pořádného pracovního vybavení. Do něho patří zejména samotné nástroje na stříhání, kterými jsou především kvalitní nůžky na živý plot, u rozlehlejších keřů a pozemků se pak vyplatí pořídit si křovinořez. Zároveň ale myslete i na ochranné pomůcky a oblečení, jež vám poskytnou ochranu před zraněním – hodit se Vám budou např. ochranné brýle nebo štít, antivibrační nebo neprořezné rukavice, neprořezné montérky a kvalitní pevná pracovní obuv.

Stříhání živého plotu

Důležité je zvolit správný postup

Podle doporučení odborníků by se se stříháním mělo začít na bočních stěnách, jež by se měly stříhat našikmo, díky čemuž se dosáhne kónického tvaru plotu – jeho spodní část tak bude zhruba o 10 až 15 cm širší než ta horní. Tento postup přispívá ke správné regeneraci rostliny a zároveň jí poskytuje ochranu vůči povětrnostním vlivům. Při úpravě horní roviny plotu je třeba se zaměřit hlavně na to, aby byl řez dokonale rovný – k tomu Vám může pomoci např. šablona z pletiva nebo natažený provázek.

Kromě běžného stříhání živého plotu se často provádějí také tzv. zmlazovací řezy. Díky nim se znovu obnoví růst rostliny a plot bude vypadat lépe. Ke zmlazování se přistupuje např. když je plot už příliš řídký nebo se začne tzv. vyholovat.

Stříhání živého plotu