slider

V jakých situacích je výhodné pořídit si elektrokotel?

Vytápění elektrokotlem se může zdát jako drahá varianta topení, ale jsou chvíle, kdy poslouží elektrokotel lépe než jiné způsoby vytápění.

Elektrokotle mají řadu výhod – jejich provoz je čistý, tichý, nezabírají mnoho místa a snadno se ovládají. Dají se využít jako primární i doplňkový zdroj vytápění i ohřevu vody. Moderní elektrokotle značky Wterm se dají napojit na tepelné čerpadlo i na zásobník teplé užitkové vody. Podle potřeb si můžete zvolit elektrokotel s výkonem 4-24 kW. Celá nabídka společnosti zde.

Elektrokotle Wterm - sestava s bojlerem pro ohřev TUV

Kdy je elektrokotel dobrým sluhou?

Vytápění elektřinou se může zdát finančně náročné, ale v některých situacích je vhodnějším i úspornějším řešením.

1)   Doplňkové vytápění elektrokotlem

Máte-li nemovitost vytápěnou například kotlem na tuhá paliva, můžete využít vytápění elektrokotlem v noci nebo během dne, když jste v práci a nemůžete přikládat, když nesvítí slunce a nefungují solární panely nebo když se během silných mrazů sníží účinnost tepelného čerpadla. Elektrokotel bude teplotu v objektu udržovat na požadovaném stupni.

2)   Temperace prázdného objektu

Je řada objektů, ve kterých není stálý provoz, ale přesto je vhodné v nich udržovat teplotu nad nulou, aby nedošlo k promrznutí objektu. Může se jednat o chaty, chalupy či nepravidelně využívané firemní objekty. U moderních elektrokotlů lze využít praktické ovládání na dálku pomocí aplikace v mobilním telefonu, takže si lze víkendový objekt při odjezdu z domova nechat vytopit a ve chvíli, kdy dorazíte na místo, máte uvnitř příjemné teplo.

3)   Vytápění domů s nízkou energetickou náročností

U moderních nízkoenergetických a pasivních domů dochází jen k minimálním tepelným ztrátám, proto je elektrokotel vhodným typem vytápění, a to i jako primární zdroj tepla. Výhodou vytápění elektrokotlem je i možnost využití nižší tarifní sazby u domácích spotřebičů. Kotel si můžete nastavit přesně podle požadavků daného objektu.

4)   Výhodný poměr cena/výkon

Pokud by se vám cena za elektrokotel zdála vysoká, mějte na paměti, že výkon elektrokotlů má zpravidla účinnost 99 %. Podle tepelných ztrát objektu můžete vybrat elektrokotel s příkonem 4–24 kW.

Zajímavou volbou jsou například elektrokotle Wterm EK 4-24 kW, které se vyznačují vysokou účinností, lze je regulovat podle potřeb, jejich montáž je rychlá a jednoduchá a stejně tak i obsluhu zvládne každý. Tyto elektrické kotle ústředního vytápění jsou dodávány s vestavěným oběhovým čerpadlem, odvzdušňovacím a pojistným ventilem. V případě nutnosti lze až 1/3 výkonu elektrokotle odstavit. Kotle nejsou hlučné a jsou velmi tiché. Zakoupit je můžete přímo na e-shopu výrobce tady.

5)   Topení pro malé byty

Vytápění menších prostor je pro elektrokotle jako dělané. Velikou výhodou je, že elektrokotle nepotřebují přívod vzduchu, odvod spalin, nemusí se u nich provádět pravidelné revize a díky malým rozměrům, čistému a tichému provozu se mohou instalovat prakticky kdekoliv.

Poraďte se s odborníky na vytápění

Pokud vás vytápění elektrokotlem oslovilo, nechte si při výběru zařízení poradit od odborníků, kteří mají s tímto typem vytápění zkušenosti. Mohou vám pomoci s otázkami jaký zvolit výkon elektrokotle i jaký typ bude pro vaše potřeby nejvhodnější. Více o elektrokotlích si můžete přečíst například na wikipedii.