slider

Nepodceňujte ochranu rukou při jarní práci na zahradě

Sněženky už dávno shodily svůj kabát a teď, jen co se člověk nadechne, už cítí tu vůni jarní přírody. Všechno kvete, roste, zarůstá… Je čas pustit se do práce! Po zimním odpočinku už hlína roztála a čeká, až se o ni někdo řádně postará. A práce je na zahrádce habaděj! Je třeba ostříhat mladé stromky a keře, připravit půdu pro sázení zeleniny a brambor, samotné sázení a vysazování, ale také plení a čištění. Při tom všem budete zajisté potřebovat zdatné ruce, které byste neměli zapomenout chránit před možným poraněním! Každý správný sadař, pěstitel, ale i zahradník amatér musí mít na paměti, že ochrana rukou je velmi důležitá.

To byste nevěřili, kolik nebezpečí tam venku na zahrádce na vaše dlaně čeká – řezné rány, škrábance, ekzémy, vyrážky, spoustu dalších bakterií, závažnější úrazy nebo další zdravotní potíže. Vhodné zahrádkářské rukavice nejen uvítá, ale hlavně potřebuje každý, kdo se pouští do práce v lese, na zahradě nebo třeba ve svém skleníku. Ať už se jedná o podzim, zimu nebo léto, prostě vždycky! A jelikož s jarem se v přírodě znovu probouzí pestrý život, je nejvyšší čas se na to patřičně připravit.

Ne vždy se musíte potit v tlustých „univerzálních“ gumových rukavicích. Pro různé druhy práce se hodí také různé druhy pracovních rukavic. Na jemnou práci v hlíně (např. přesazování) stačí kvalitní pracovní rukavice z látky, které využijete sice jen jednou dvakrát, ale za to si je můžete pořídit za skvělou cenu. Navíc si z nového sortimentu můžete vybrat podle vkusu i to, jak budou vypadat. I zahradník dnes může vypadat stylově. Hlavní je, abyste si zvolili takové zahrádkářské rukavice, v nichž se budete cítit pohodlně a chráněně.

Pracovní rukavice - tomiscz.cz

Přínosem je specializace

Investice do pracovních rukavic na zahradu se vyplatí zejména v případě, že se chystáte pustit do několika odlišných činností, čímž se zvyšuje riziko poranění vašich dlaní. Výhodou ovšem je, že dnes se zahrádkářské rukavice vyrábějí z kvalitních materiálů (kůže, kvalitní bavlna, guma atd.), jen stačí zvolit ten správný. Navíc si pro takovou investici moc hluboko do kapsy sáhnout ani nemusíte.

Nebojte se při nakupování zeptat prodavače – je tam přeci od toho, aby svým zákazníkům dobře poradil a pomohl vybrat správný materiál. Sdělte mu druh práce, na kterou se chystáte, a on vám pomůže přizpůsobit druh a materiál pracovních rukavic na míru. V sortimentu je toho opravdu mnoho a výrobci často bývají velmi kreativní, aby zákazníkům co nejvíce zpříjemnili práci.

Jaké druhy rukavic jsou tedy k dispozici?

-        Bavlněné či polyamidové rukavice – vhodné pro drobnou a precizní práci s květinami, např. při sázení či přesazování

-        Bavlněné rukavice máčené v latexu nebo kaučuku – přijdou vhod při práci s růžemi, ochranná latexová vrstva chrání před zlostnými trny nejen vás, ale i samotné rukavice

-        Nitrilové rukavice – ochraňují před chemickým poškozením dlaní (chemické postřiky) a před ostrými předměty

-        Kombinace: rukavice z textilu a kůže – např. rukavice z kozinky s fleesovou podšívkou

-        Textilní rukavice s ochrannou pružnou vrstvou gumy

-        Vyztužené rukavice nebo máčené v polyuretanu – ochraňují ruce mimo jiné před zvýšenou vlhkostí

-        Zateplené rukavice – vhodné do nižších teplot

-        „chytré“ rukavice, např. vytvořené ze směsi nylon/lycra – umožňují detailní práci a skvělý úchop díky dlaním a prstům máčeným v polyuretanu a nitrilu

Sami se můžete přesvědčit, že možností je téměř nespočet. I pracovní rukavice na zahradu můžete přizpůsobit konkrétním potřebám, i cenovým podmínkám. A několik tipů na zahrádkářské rukavice vám přinášíme přímo zde:

  • rukavice AVOCET - Pětiprsté rukavice šité z pestré bavlněné tkaniny, barevné terčíky z PVC na dlani a prstech. Ideální pro činnosti, jako je přesazování rostlin, plení apod. Cena 18,- Kč.

Bavlněné rukavice AVOCET - tomiscz.cz

  • rukavice GUILLEMOT - Bezešvé rukavice z polyesteru s pružnou manžetou, máčené v latexu v dlani a na prstech, protiskluzná úprava, cena 34,- Kč. Ideální pro činnosti, jako je přesazování rostlin, plení apod.

Polyesterové rukavice GUILLEMOT - tomiscz.cz

  • rukavice FAST FRUIT - Bavlněné rukavice s PVC body pro lepší uchopení, s manžetou, absorbují vlhkost, ideální pro činnosti, jako je přesazování rostlin. Cena 47,- Kč.

Bavlněné rukavice FAST FRUIT - tomiscz.cz

  • rukavice KILLDEER - Celokožené rukavice s antivibrační vložkou ve dlani, kombinace měkké lícové usně a štípenky, bavlněná podšívka, volná manžeta, norma EN ISO 10819, barva šedá, cena 240,- Kč. Tyto rukavice ocení především pěstitelé ovocných stromků a vinaři, kožené rukavice opatřené antivibrační pěnovou destičkou potom pracovníci s elektrickými stroji, s motorovou pilou nebo křovinořezem.

Celokožené rukavice KILLDEER - tomiscz.cz

  • Tepelně odolné rukavice SCAUP - Třívrstvé pětiprsté rukavice, materiál Aramid 320 g/m2, ochrana před kontaktním teplem do 250°C, krátkodobě maximálně do 500°C, dobrá úchopová schopnost. Cena 900,-Kč. Tyto rukavice oceníte například při pálení klestí, grilování nebo při rozdělávání ohně v krbu.

Tepelně odolné rukavice SCAUP - tomiscz.cz

  • Chemicky odolné rukavice PETREL - Pětiprsté rukavice šité z bílé bavlněné teplákoviny máčené v PVC, délka 35 cm, protiskluzná úprava povrchu ruky. Cena 70,- Kč. Tyto rukavice oceníte při aplikování chemických postřiků, bazénové chemie apod.

Chemicky odolné rukavice PETREL - tomiscz.cz

  • Neprořezné rukavice CROPER MASTER DOTS - Pletené bezešvé rukavice z modifikovaného skleněného vlákna, Spandexu a nylonu, s PVC terčíky v dlani a na prstech a odolností proti prořezu tř. 5, barva šedá. Cena 150,-Kč. Tyto rukavice využijete při manipulaci s ostrými předměty.

Neprořezné rukavice CROPER MASTER DOTS  - tomiscz.cz

Zahradnické pracovní rukavice z ukázky můžete zakoupit na www.tomiscz.cz.

Mohlo by Vás zajímat:

Další ochranné pracovní pomůcky nezbytné pro práci na zahradě