slider

Jak vybrat správnou matraci – druhy matrací a materiály pro jejich výrobu

Bolí Vás po probuzení záda? Špatně se Vám vstává ráno z postele a důvodem není těžký den, který Vás čeká? Pokud Vás záda přestanou bolet zhruba v následujících dvaceti minutách po probuzení, pravděpodobně spíte na nevhodné matraci. To je ale možné snadno vyřešit pomocí kvalitní matrace. Ta zaručí klidný a nerušený spánek. Budete překvapeni mírou energie, která se ve Vás po probuzení na nové matraci každé ráno objeví.

Matraci je nutné doplnit i vhodným roštem. Kvalitní matrace v kombinaci s odpovídajícím roštem napomůže dokonalému rozložení hmotnosti Vašeho těla, bude kopírovat tvar Vašeho těla a poskytne páteři potřebnou oporu. Zádovým svalům zase nabídne žádoucí uvolnění.

Kvalitní matrace nehledejte v hypermarketech. Nenajdete je tam. Koupíte je jedině ve specializovaných prodejnách nebo ve studiích zdravého spaní. Odborný personál Vám kvalifikovaně poradí. Navíc je zde samozřejmostí možnost vyzkoušení i mnoha různých druhů, což Vám pomůže k nalezení té pravé matrace pro Váš potřebný odpočinek.

Jak vybrat správnou matraci

Matrace na zkoušku

Jak již bylo řečeno v úvodu – nekupujte matraci bez jejího řádného ozkoušení. Dobré je na ní několik minut ležet v poloze, ve které zpravidla usínáte nebo v ní spíte převážnou většinu noci. Optimální je varianta, kdy si matraci zapůjčíte domů a vyzkoušíte ji přes noc. Obchody s matracemi bohužel této možnosti nejsou příliš nakloněny, nabízí ji pouze minimum prodejců. Zcela zdarma Vám matraci půjčí český výrobce matrací Matraceno. Matraci si můžete půjčit až na pět dní a až poté se rozhodnout, ke které verzi se přikloníte. Vyplatí se totiž vyzkoušet více rozdílných typů.

Při testování matrace pozorujte několik základních faktorů. Hlavní je, že pokud se na matraci položíte, měli byste se cítit příjemně, měla by se dokonale přizpůsobit Vašemu tělu. Nikdy a nikde Vás nesmí tlačit. Ideální je bodová elasticita, která zaručí, že se matrace prohýbá pouze v těch místech, na kterých se na ni tlačí. Páteř by měla být v rovině. To nejsnáze poznáte, pokud si lehnete na bok.

Žádná z částí matrace by se neměla propadat. Pokud tomu tak je, je matrace příliš měkká. Standardní stupně tvrdosti jsou od jedničky do pětky. Čím nižší je stupeň tuhosti, tím je matrace měkčí. V tomto ohledu je ale také důležitá váha osoby, která na posteli leží. Tvrdost matrace je do jisté míry individuálním kritériem. Všeobecně ale lékaři doporučují stupeň tři a vyšší, tedy spíše tvrdší matrace.

Není zóna jako zóna

Dalším hodnotícím kritériem je počet zón. Zóny jsou oblasti s různou tvrdostí. Slouží k dokonalému přizpůsobení matrace tělu. Největší tlak naše tělo vyvíjí v bederní oblasti, směrem ke krajům je výrazně slabší. Intenzita zatížení je tedy určujícím ukazatelem pro rozdělení zón na matraci.

Jistě jste si všimli, že jsou matrace nabízené v rozdílných tloušťkách. Důvodem jsou odlišné použité materiály a také jejich kvalita. Neplatí ale měřítko, že čím vyšší matrace, tím kvalitnější.

Dalším ukazatelem výběru je nosnost. Je to údaj o maximální vhodné hmotnosti člověka, který matraci používá.

Materiál je základ

Líné pěny

Líné pěny jsou hitem na současném trhu matrací. Jsou vyrobeny z viscoelastické polyuretanové takzvané líné pěny. Tvrdost matrace se mění v závislosti na teplotě a tlaku těla uživatele. Matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne, ustupuje tělu. Dochází tedy k rovnoměrnému rozložení hmotnosti a skvělému přizpůsobení křivkám lidského těla.

Tím, že se matrace do původní polohy vrací pomalu, se výrazně omezuje protitlak, není narušen krevní oběh a je eliminován vznik proleženin. Během spánku dochází k naprostému uvolnění svalů, díky čemuž je celková relaxace organismu důkladnější. Navíc se zmírňuje bolest zad.

Studené pěny (HR)

Studené pěny se pružně přizpůsobují lidskému tělu. Někdy se označují také HR, což je zkratka z anglického názvu High Resilience. To v překladu znamená vysoce pružný, elastický.

Tento materiál vyniká pevností a tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím. Jeho oblíbenou předností je bezkonkurenční prodyšnost a optimální odvod tepla. Vzdušnost napomáhá omezení výskytu roztočů.

Bio pěny

Bio pěny jsou absolutní novinkou. Jejich zásadní kvalitou je vysoký obsah přírodních olejů. Nabízejí lákavé antibakteriální vlastnosti a jsou ohleduplné k životnímu prostředí.

Latex

Latexové matrace jsou stále oblíbené. Jejich základem je směs syntetického a přírodního latexu – kaučuku. Vyšší podíl přírodního latexu znamená vyšší cenu i kvalitu matrace.

Bodová elasticita latexových matrací je omračující. Materiál se deformuje pouze na místech, na které je vyvíjen tlak. Veškerý okolní prostor zůstává bez deformací. Dochází k dokonalému přizpůsobení se ležícímu tělu. Tyto výjimečné vlastnosti latexových matrací oceníte ale pouze v kombinaci s odpovídajícím lamelovým roštem.

Viscolatex

Viscolatex je známý také pod názvem viscoelastická pěnová pryž. Je to exkluzivní viscolatex, který má tvarovou paměť. Stejně jako klasický latex se deformuje pouze tam, kde je kvalitní matrace namáhána. Svaly dosáhnou optimálního uvolnění. Viscolatexové matrace plně respektují odlišnosti stavby těla každého spáče.

Jsou zde tedy spojeny výhody líné pěny, která se pomalu vrací do své původní polohy, a latexu, který reprezentuje prodyšnost, pružnost a flexibilitu. To vše probíhá za uchování tvarové stálosti a dlouholeté trvanlivosti.

Vícehustotní latex

Vícehustotní pěnová pryž také staví na výhodách latexového materiálu. Jádro matrace je tvořeno dvěma druhy latexu, které mají odlišnou hustotu. Spodní vrstva, která má vyšší hustotu, zajišťuje tělu dostatečnou podporu. Horní vrstva s nižší hustotou je odpovědná za příjemnou měkkost matrace.

Vícehustotní latex má vítané antibakteriální vlastnosti. Lidské tělo je dokonale kopírovano díky poddajnosti a výrazné elasticitě použitého materiálu.

Sendvičové matrace

Sendvičové matrace jsou optimálním mixem jednotlivých materiálů. Jsou složené z rozdílných materiálů v několika vrstvách, případně ze stejného materiálu, jehož jednotlivé vrstvy mají různé objemové hmotnosti.

Oblíbeným materiálem pro výrobu sendvičových matrací je polyuretanová pěna (PUR pěna). Může to být studená nebo líná pěna spolu s kokosovým vláknem spojeným latexem. Jedná se pak o takzvanou kokosovláknitou desku.

Předností sendvičových matrací je tvarová stálost. Nežádoucí deformace jsou tedy v podstatě eliminovány. Oblíbené jsou díky lákavým materiálovým kombinacím, díky kterým je možné zvolit tvrdou nebo měkkou stranu matrace. Samozřejmostí je i široká nabídka v rozdílných cenových hladinách.

Pružiny (klasické, taštičkové)

Mezi stále široce oblíbené se řadí i pružinové a taštičkou matrace. Jak už název napovídá, jsou tvořené pružinami. Taštičkové jsou novějším typem matrací. Jednotlivé pružiny jsou u nich zašité do textilních sáčků neboli taštiček. Taštičky jednotlivě reagují na tlak těla, jehož hmotnost umí optimálně rozložit.

Taštičkové matrace nabízí i možnost zón. Do jednotlivých částí matrace je možné vložit taštičky s rozdílným průměrem a tuhostí pružin. Pružinové matrace vynikají excelentní prodyšností. Nemusí Vás tedy trápit roztoči, plísně nebo bakterie, matrace jim spolehlivě odolávají.

Pro každodenní spaní jsou vhodnější taštičkové matrace. Klasická pružinová varianta se hodí spíše pro příležitostné použití.

Koňské žíně

Koňské žíně jsou tradičním přírodním produktem, který je ekologicky šetrně zpracováván. Jsou využívány už stovky let v mnoha oborech – v nábytkářství, ve stavebnictví, v malířství nebo v oděvnictví. Oblíbené jsou také jako přírodní náplň do kvalitních matrací. Jedná se o lehký a vysoce kvalitní materiál. Koňské žíně vykazují vysokou vzdušnost a mají skvělou schopnost odvádění vlhkosti. Perfektně akumulují teplo. Vědecké testy dokázaly, že matrace z koňských žíní umí vytvořit jedinečné mikroklimatické podmínky, které zajistí komfort v teple i v chladu.

Galerie matrací

Pěnová matrace Roselata | Matraceno®

Luxusní matrace s latexovou pěnou na lehacích plochách. Jádro matrace je z vysokoobjemové studené (HR) pěny.

Pěnová matrace Ola Soft | Matraceno®

Jádro této luxusní matrace je složeno ze studené pěny. Vrchní vrstva je vyrobena z vysoce kvalitní měkké VISCO pěny.

Pěnová matrace TANA G+R lux | Matraceno®

Velmi kvalitní sendvičová matrace. Jádro této matrace je z PUR pěny. Tužší strana této matrace je tvořena kokosovým rounem. Na měkčí straně je použita latexová pěna.

Pružinová matrace Niky | Matraceno®

Luxusní pružinová matrace s mikro-taštičkovým pružinovým jádrem. Na obou lehacích plochách je latexová pěna, ta dává matraci měkkost. Matrace má tužší a měkčí stranu.

Matrace z koňských žíní Lasie | Matraceno®

Luxusní matrace futonového typu složená z nejkvalitnějších přírodních materiálů. Základem je jádro z latexové pěny, které je z obou stran překryto 100% ovčí vlnou, čistou koňskou žíní. Ta je překryta 100% ovčí vlnou. Na lehací ploše je vlna s bavlnou, kombinace těchto materiálů zajistí maximální komfort a mikroklima při spánku.