slider

Kvalitní matrace pro dokonalý spánek

Přemýšlíte o koupi nové postele? Bolí vás každé ráno po probuzení záda? Nebo jen chcete zvýšit své pohodlí při spánku? Pokud odpovíte na některou z těchto otázek ano, je na čase porozhlédnout se po nové kvalitní matraci. Výběr na našem trhu je široký, a proto pro Vás může být obtížné správně se rozhodnout. Představme si tedy novinky i stálice mezi kvalitními matracemi.

Kvalitní matrace

Proč je kvalitní matrace důležitá?

Určitě jste už slyšeli nebo četli o tom, že spánkem strávíme zhruba jednu třetinu našeho života. Kvalita našeho spaní se tedy významnou měrou podílí i na našem spokojeném bdění. Lepší spánek rovná se lepší život. Na to myslete při výběru nové matrace a dopřejte si vyšší investici do kvalitního výrobku. Vaše rána pak budou příjemnější než doposud a to je k nezaplacení.

Obecně platí, že před koupí nové kvalitní matrace byste se měli zamyslet, co vám vadilo na té dosavadní. Byla příliš tvrdá, měkká, nepoddajná, možná vás tlačily pružiny do zad? Každý máme jiné potřeby – to platí i pro komfortní pocit při spánku nebo relaxaci.

Typy matrací, ze kterých můžete vybírat

Nabídka na trhu matrací je široká. Nabízí se několik rozdílných typů, které se odlišují především konstrukčně a použitým materiálem.

Pružinové matrace jsou složeny z pružinového jádra, to je pak překryté roznášecí vrstvou. Boky matrace obvykle tvoří polyuretanová pěna, v dražších matracích může být tento rámeček z kokosového rouna. Na lehacích plochách jsou použity různé materiály. Od nejlevnějších variant, kde je na lehací ploše polyuretanová pěna (používají se také vzdušnější studené pěny), až po ty nejluxusnější varianty, které mají na lehacích plochách kokosové rouno, nebo latexovou pěnu. Tyto materiály je možné kombinovat a vytvořit na matraci jednu stranu tužší a druhou měkčí.

Pružinové matrace

Pěnové matrace bývají složené z klasické polyuretanové nebo studené pěny. Některé mají jádro z pojené drti či ze studené pěny, ta může být i nopkovaná – nopky pak dodávají masážní účinek a zajišťují provzdušnění lehací plochy. Kvalitnější pěnové matrace opět nabízejí dvě různé tuhosti pro možnost výběru dle aktuální situace.

Pěnové matrace

Méně známé jsou matrace z koňských žíní. S přihlédnutím na jejich kvalitu o nich můžeme mluvit jako o luxusních, či dokonce exkluzivních matracích. Mohou mít pružinové nebo pěnové jádro. Koňské žíně se kombinují s ovčí vlnou, latexovou pěnou, bavlnou a v nejluxusnějších variantách s kašmírovou vlnou. Různými kombinacemi těchto materiálů, s různými vlastnostmi se vyrábějí matrace s různě tuhými stranami. Koňské žíně jsou tradičním přírodním materiálem, ekologicky šetrně zpracovávaným. Vykazující vysokou vzdušnost a schopnost odvodu vlhkosti. Vědecké testy dokazují, že vytváří excelentní mikroklimatické podmínky, které zajišťují komfort v teple i v chladu.

Matrace z koňských žíní

Jak vybrat matraci?

Kritérií, podle kterých se budete rozhodovat, je několik. Zajímat by vás měla:

  1. Tuhost matrace – pohybuje se obvykle mezi stupni 1 a 4. Čím nižší stupeň tuhosti, tím měkčí matrace. Je ale třeba vzít v potaz i váhu osoby, která bude na posteli ležet. Pokud někdo váží 100 kg, bude mít z tuhosti 2 jiný pocit než člověk vážící 60 kg.
  2. Počet zón - některé matrace obsahují zóny neboli oblasti s různou tvrdostí. Ty slouží k dokonalému přizpůsobení se potřebám těla.
  3. Hmotnost zákazníka – kvalitní matrace mají vždy uvedenou informaci o maximální nosnosti.
  4. Věk zákazníka – jednotlivé věkové kategorie mají rozdílné požadavky. U matrací pro děti, které už odrostly postýlce, oceníte vzdušnost, odolnost a snímatelný a prací potah. Investice do kvalitní zónové matrace je vhodná s narůstajícím věkem dítěte (okolo 10 let). Mladí lidé často preferují tužší poležení. Specifický je pak výběr matrací pro seniory – vybírejte vždy s ohledem na jejich případné zdravotní problémy.
  5. Velikost matrace – obecně by měla matrace být asi o 20 až 30 cm delší, než jaká je vaše výška. Výrobci nabízí standardní rozměry, ale vyjdou vstříc i požadavkům na neobvyklé míry.
  6. Podklad matrace – variant je několik, může být lamelový, lamelový polohovací či motorový, laťkový rošt nebo pevná deska. Ne každá matrace je vhodná pro každý podklad.
  7. Kde a jak často budete na matraci spát – na chatu můžete zvolit matraci vhodnou pro přespávání, na každodenní spaní byste měli vybírat pečlivěji.
  8. Cena – důležitým faktorem je pochopitelně i cena, která roste s kvalitou. Investice při výběru matrace by ale určitě neměla být jediným a rozhodujícím činitelem. Kvalitní matrace vás bude při spaní provázet dlouhá léta a opravdu významnou měrou se podílí na vašem dobrém pocitu po probuzení. A znáte něco příjemnějšího, než vstávat ráno z postele s radostí a skvělou náladou?

Při výběru kvalitní matrace je vhodné svěřit se do rukou profesionálních výrobců či prodejců, kteří vám s volbou kvalifikovaně pomohou. U spolehlivých firem bývá dokonce možnost zapůjčení matrace domů na několik nocí, abyste ji mohli sami vyzkoušet a definitivně se rozhodnout, zda se jedná o správnou volbu. Doporučit Vám mohu českou společnost Matraceno s.r.o., která Vám jak poradí s výběrem té pravé matrace, tak Vám i vybranou matraci bezplatně zapůjčí až k Vám domů a to až na 5 nocí.

Matrace pěnová

Koňské žíně

Pružinové matrace