slider

Jakou vybrat plovoucí podlahu? Je lepší dřevo nebo laminát?

Zařizujete dům, byt či kancelář a rozhodli jste se, že interiéry vybavíte plovoucí podlahou? Tak to jistě sčítáte pro a proti dvou hlavních variant. Koupit dřevěnou nebo laminátovou?

Nejprve je potřeba mít jasno, kde a jakému náporu bude podlaha sloužit. Vybírejte přitom pečlivě, jelikož podlaha rozhodně není krátkodobou investicí a omyl v této otázce rozhodně není to, co chcete zažít. Podlaha totiž kromě perfektního designu, který vás po pár týdnech neomrzí, musí spolehlivě plnit i funkční stránku.

Jak už to tak v životě bývá, i v tomto výběru hraje v českých podmínkách klíčovou roli zpravidla finanční stránka věci. Obecně platí, že dřevěná podlaha, je zkrátka dřevěná podlaha. Pokud však budete obezřetní, poraďte se s fundovaným podlahářem a sami uvidíte, že je možné narazit i na laminátové plovoucí podlahy, které kvalitou vystoupí z davu a předčí vaše očekávání i v dlouhodobém horizontu.

Nejlepší však bude, pokud si obě varianty, tedy laminátové plovoucí podlahy i dřevěné plovoucí podlahy detailně představíme. Věříme, že vám tak úsudek a finální rozhodnutí usnadníme.

Laminátové plovoucí podlahy

Začněme lacinější možností. Laminátové plovoucí podlahy totiž obecně stojí cenovkami níže, než jejich dřevěné „kolegyně“ a navíc představují skvělé řešení pro vyznavače praktičnosti, kteří obdivují snadnou údržbu a nekladou ten největší důraz na estetičnost. Stojí-li proti tomu k porovnání dřevěné plovoucí podlahy, je laminát navíc celkově chladnější a zároveň tvrdší. Na druhou stranu, kvalita dekorů je již na tak vysoké úrovni, že je těžké je na první pohled od dřeva rozeznat.

Co se maximální přípustné zátěže týče, tu se zpravidla dozvíte od výrobce skrze přítomné piktogramy. I zde se přitom vyplatí zbystřit; pokud totiž kupujete podlahu do místnosti, kde bude zátěž minimální (ložnice, komora), je zbytečné kupovat dražší modely s vyšší nosností, určené pro prostory s vysokou koncentrací lidí. Menší nevýhoda laminátové podlahy je ta, že se nedá renovovat její povrch, jako je tomu u dřevěných podlah. V případě poškození je nutné vyměnit celou lamelu. Je to však právě relativně vysoká odolnost, pro kterou jsou laminátové plovoucí podlahy často pořizovány.

Další výhodou je snadné čištění, kdy z laminátu snadno setřete drtivou většinu nečistot pouze navlhčeným hadrem. Vášnivé kuřáky bezpochyby zaujme, že ani žhnoucí cigareta, omylem upadlá na podlahu, nemusí nutně znamenat její trvalé poškození.

Dalším aspektem je pak samotná odolnost a flexibilita. Laminátové podlahy najdeme často v panelácích, kde zúročují svoji relativně nízkou citlivost na projevy vlhkosti vzduchu a teploty vzduchu, pročež jsou kombinovatelné i s podlahovým vytápěním a ty s voděodolnou úpravou se hodí i do kuchyní či koupelen. Sluší se zde však pronést důležité upozornění: toto platí u kvalitních laminátových podlah. Jedním z rozpoznávacích faktorů kvality je v tomto případě totiž právě vlhkost – levné laminátové podlahy ji zkrátka neodolají a mohou nabobtnat.

Mezi silnými stránkami laminátu však nenajdeme izolační vlastnosti vůči hluku. Nejenže jej netlumí, ale poměrně znatelně je přenáší, což může představovat problém třeba v panelácích, kde se s nimi kvůli nižší pořizovací ceně často setkáme; v těchto prostorách totiž, je-li jim podkladem beton, může docházet k nepříjemné rezonanci celé podlažní konstrukce. To má za následek, že sousedé pod vámi neuslyší jenom váš pohyb, ale ke svému překvapení budou obeznámeni i s kroky vašich domácích mazlíčků. Pokud vám takové problémy hrozí, doporučujeme volit laminátové plovoucí podlahy s protihlukovou izolační vložkou či ji dokoupit samostatně.

Laminátové plovoucí podlahy

Dřevěné plovoucí podlahy

Dřevěné plovoucí podlahy stojí více peněz a jejich údržba zabere nesrovnatelně více času, než v případě laminátu. Jako kompenzaci za vstupní náklady však obdržíte kvalitní podlahu takřka na celý život, elegantně vzhlížející design a výhody přírodního materiálu přispívající k lepšímu mikroklimatu v uzavřených prostorách, kde je položena.

Charakteristickým rysem plovoucí dřevěné podlahy je tzv. sendvičová konstrukce. Jak z názvu odvodíme, podlaha se tak skládá z několika vrstev – nášlapná vrstva, laťovka a protitahová vrstva. Nášlapná vrstva bývá zpravidla až 4 mm vysoká, což umožňuje po čase podlahu zbrousit, renovovat a opět z ní vykouzlit „novou“. Tzv. laťovka je z měkkého dřeva.

Kromě sendvičů se jako plovoucí vyrábějí i některé masivní dřevěné podlahy a nesmíme zapomenout ani na další možnost - korek.

Hlavní předností sendvičové konstrukce je minimalizace změny dřeva, co se do objemu týče. Sendvičové konstrukci tedy nevadí časté změny vlhkosti vzduchu a teploty. Naopak masivní dřevěné podlaze by tyto změny nesvědčily a mohla by se zvlnit nebo popraskat. Pokud víte, že pořizujete podlahu do podobně extrémních a nestálých podmínek (např. koupelna), poohlédněte se po plovoučce z exotického dřeva, které dokáže bez problémů odolávat i těmto faktorům.

Vybrané druhy dřevěné plovoucí podlahy je možno kombinovat s podlahovým vytápěním. Co se designu týče, dekory vypadají 100% přírodně. Povrchově jsou upravovány olejem, voskem nebo lakem.

Dřevěné plovoucí podlahy

Pokládka plovoucí podlahy

Základem je v případě plovoucích podlah skvěle připravený podklad, který musí být pevný, rovný, suchý a čistý. Doporučujeme tuto přípravu nepodcenit!

Plovoucí podlahy si získaly srdce podlahářů i zákazníků velice snadnou a rychlou pokládkou. Tu v dnešní době již v naprosté většině případů umožňují suché zámky, kdy se lamely nelepí k podkladu ani k sobě, ale jednotlivé lamely propojujeme mezi sebou pouze zaklapnutím zámku. I hned po dokončení pokládky je možné podlahu plně využívat, jelikož povrchovou úpravou disponuje většina podlahových krytin již z výroby.

Snadná pokládka plovoucí podlahy logicky vede k tomu, že zákazníci často chtějí ušetřit a podlahu si pokládají sami. To lze u laminátových podlah, ovšem dražší, zpravidla právě dřevěné podlahy je ve vlastním zájmu lepší svěřit do rukou zkušených odborníků. Instalace podlahy bude provedena profesionálně, pořádně a hlavně mnohonásobně rychleji. I sebešikovnější kutilové totiž velice pravděpodobně napáchají chyby plynoucí z nedostatku zkušeností.

Pokládka plovoucí podlahy

Rada na závěr: jakou podlahu vybrat?

Na základě výše uvedených charakteristik a poznatků vám doporučujeme učinit finální rozhodnutí. Jako u všeho i zde platí, že za více peněz zpravidla dostanete vyšší kvalitu. V tomto ohledu doporučujeme bezpochyby dřevěné plovoucí podlahy, které za předpokladu správné údržby vydrží na celý život. Neberte však jako chybu, pokud se rozhodnete pro laminátovou podlahu. Jenom se poraďte se zkušeným podlahářem, abyste vybrali kvalitní podlahovou krytinu, která navzdory laminátovému zpracování a nižší ceně, do puntíku splní svoji funkci.

Náš tip: Plovoucí vinylové podlahy

Plovoucí vinylové podlahy - Fatra RS click