slider

Vybíráme plovoucí podlahu – dřevo nebo laminát?

Rozhodli jste se pro novou plovoucí podlahu? Pokud ano, jistě trávíte spoustu času rozhodováním, zda zvolit laminátovou nebo dřevěnou plovoucí podlahu. Jako první vždy zvažujte, kde a jak by měla podlaha sloužit. Při špatném výběru se nevhodně zvolená podlaha může stát zdrojem mnoha nepříjemných potíží a to jistě není vaším cílem. Finální rozhodnutí by mělo být takové, aby vám podlaha dělala radost a především ideálním způsobem plnila svou funkci.

Laminátové plovoucí podlahy

Pokud jste vyznavači praktičnosti, popřemýšlejte o laminátové plovoucí podlaze.  Je nenáročná na údržbu, odolná, a neklade takový důraz na estetický dojem. Jeden z hlavních argumentů pro laminátovou podlahu je nižší cena v porovnání s dřevěnou podlahou.

Oproti dřevěným podlahám je povrch plovoucí laminátové podlahy chladnější a tvrdší. Výrobci označují laminátové podlahy podle evropské normy piktogramy, které symbolizují, pro jakou zátěž je podlaha určena.

Například do ložnice tedy není nutno kupovat dražší typ konstruovaný pro místnosti s velkým pohybem lidí. Žádná laminátová podlaha však nevydrží všechno. Mohou ji poškrábat kovové nohy nábytku, kamínky, poškodit těžké nebo padající předměty. Takováto poškození poté nelze opravit renovací jako u dřevěné podlahy, ale je potřeba poškozenou lamelu vyměnit za novou.

Lákavá je ale neočekávaná odolnost laminátové podlahy. Laminát se neušpiní snadno, z povrchu se dá setřít skoro všechno, co se na něj vylije a odolá dokonce i žhnoucí cigaretě. Podle zkušeností podlahářských firem se laminátové podlahy osvědčují v panelácích, kam si lidé většinou nechtějí pořizovat drahou podlahu. Nejsou tak citlivé na nízkou relativní vlhkost vzduchu, která je v panelácích častým jevem. Laminátová podlaha nepodléhá negativním vlivům, jako je častá změna teplot či nadprůměrná vlhkost. Můžeme je tedy umístit i do místností, kde je instalování podlahové vytápění. U vlhkosti ovšem pozor, levné laminátové podlaze vlhkost nesvědčí a podlaha může nabobtnat. Pokud budete pořizovat laminátovou podlahu do vlhkých prostor jako je kuchyně či koupelna, volte ty, které mají voděodolnou úpravu.

Hlučnost laminátové podlahy patří mezi její zápory. Laminát sám o sobě přenáší hluk znatelně víc než dřevo a v panelácích, kde jsou jako podklad betonové podlahy, rezonuje celá konstrukce. Sousedé pak slyší každý krok, ťapání psa, který na hladké podlaze instinktivně vystrkuje drápy, pád lžičky. Obvykle používaná mirelonová podložka o tloušťce 2 mm tady příliš nepomůže a pro odhlučnění, je lepší zvolit speciální protihlukovou izolaci nebo laminátovou podlahu, která má již z výroby tuto podložku nalepenou na spodní straně.

Dekory a struktury laminátových podlah jsou už na takové úrovni, že je od skutečného materiálu jen těžko rozeznáte.

Laminátové plovoucí podlahy Pergo

Dřevěné plovoucí podlahy

Dřevěná plovoucí podlaha je dražší, choulostivější a náročnější na údržbu než laminátová podlaha. Na druhé straně jsou tyto výhody - klasický přírodní materiál, který přispívá k lepšímu mikroklima v místnostech, efektní a reprezentativní vzhled.

Obvyklá konstrukce plovoucí dřevěné podlahy je sendvičová, tedy složená z několika vrstev. Nášlapnou vrstvu tvoří tvrdé dřevo a na výběr je v mnoha druzích a dezénech. Nejlevnější podlahy mají tuto vrstvu z dřevěné dýhy, u dražších je vrstva dřeva až čtyřmilimetrová, což znamená, že ji lze po čase několikrát zbrousit a renovovat. Ve středu sendviče je laťovka z měkkého dřeva a vespod protitahová vrstva. Kromě sendvičů se jako plovoucí vyrábějí i některé masivní dřevěné podlahy a nesmíme zapomenout ani na další možnost - korek.

Ačkoli sendvičová konstrukce minimalizuje objemové změny dřeva, neměli bychom podlahu vystavovat velkým změnám teploty a relativní vlhkosti vzduchu. Vůči těmto nepříznivým jevům jsou vhodné podlahy z exotického dřeva. Pokud tedy uvažujete o dřevěné podlaze v koupelně, volte celomasivní exotické dřeviny.

Některé vrstvené dřevěné podlahy jsou vhodné i pro instalaci podlahového vytápění.

Dekory a struktury jsou ryze přírodní. Povrchová úprava se provádí lakem, voskem či olejem.

Dřevěné plovoucí podlahy SOSCHER

Pokládka plovoucí podlahy

Snadná a rychlá pokládka je jednou z nejvýraznějších výhod plovoucích podlah. Díky suchým zámkům se jednotlivé kusy nelepí k podkladu, ale spojují se jen mezi sebou. Dříve se lepily v peru a drážce, dnes se u laminátových podlah prosadily již zmíněné suché zámky. Jedná se o spojování bez lepidla pouhým zaklapnutím. Tento systém se začíná uplatňovat i u dřevěných plovoucích podlah. Zpočátku sice nebyly suché zámky tak perfektní, výrobci se však učí z praxe a stále je vylepšují. Díky tomu se zvyšuje jejich pevnost a spolehlivost. Po montáži se podlaha může hned používat, už z výroby je opatřena povrchovou úpravou.

Na první pohled jednoduchý postup vede k tomu, že si někteří zákazníci montují podlahy sami. Snazší je to u laminátové podlahy, nákladnější dřevěné podlahy doporučujeme raději svěřit podlahářům, kteří mají příslušné vybavení i zkušenosti a práci odvedou asi třikrát rychleji než domácí kutilové.

Možná se vám to bude znát nemožné, ale záleží i na maličkostech, jako je správné nanesení lepidla do drážky. Když je ho moc, lamely nejdou sesadit, když je ho málo, špatně drží. Nesmí se zapomenout ani na dilatační spáry (na jeden metr délky dřevěných podlah se dělá spára 1,2 mm), a to předpokládá přesně změřit místnost, propočítat si, jak budou lamely pokládány.

Přes všechny zmíněné možné potíže ale mohou nastat jiné komplikace. Největší problémy totiž v praxi bývají s podkladem. Plovoucí podlaha bezpodmínečně vyžaduje rovný, pevný a suchý podklad. Ten se ovšem nevyskytuje často. Betonový podklad se proto musí nechat vyzrát, ke slovu přicházejí penetrace, stěrky. Při rekonstrukci podlahy je třeba odstranit původní krytinu, různé zbytky lepidel, nátěrů apod. Podklad poté vyrovnat a nechat vyschnout.

Pod laminátovou i dřevěnou podlahu je možné položit speciální podložky a je jedno zda zvolíte tzv. parozábranu odolnou vlhkosti, protihlukovou či tepelněodolnou podložku.

Pokládka plovoucí podlahy

Levná nebo značková plovoucí podlaha?

Nabídka plovoucích podlah na českém trhu je více než široká. Mezi nejkvalitnější a nejoblíbenější výrobce plovoucích podlah patří: Magnum, Parador, Princ Parket, Planet Parket, Scheucher, Tarkett a Pergo.

V zahraničí se levné laminátové podlahy kupují spíše jako dočasné řešení, s tím, že se po čase vymění. Pro spoustu českých zákazníků je i laminátová podlaha dlouhodobá investice, proto je dobré zvážit kvalitu výrobku. Neznačkové, levnější výrobky docela často špatně pasují, tvoří schůdky s ostrými hranami, rozestupují se a mají další nedostatky. Různé laminátové podlahy vypadají prakticky stejně a nejde prostým okem odlišit jejich kvalitu. Ta je daná přesností výroby, použitými materiály a jejich zpracováním apod. S výběrem podlahy proto mohou nejlépe pomoci specializovaní podlaháři.

Pokud byste měli o plovoucí podlahy výše zmíněných kvalitních a oblíbených značek zájem, můžete se podívat na jejich nabídku na stránkách společnosti BARKOTEX (barkotex.cz). Jedná se o společnost, která se již od roku 1991 zabývá dodávkou a odbornou montáží podlahových krytin. Veškerý sortiment celoplošných a kusových koberců, vinylu, přírodního linolea, laminátových a dřevěných podlah je prezentován v showroomu firmy na Poděbradské ulici v Praze 9. Další pobočky této české společnosti dále najdete v Praze 5 v ulici Šafránkova, v Praze 2 v ulici Vinohradská, v Brně v ulici Sochorova a v Hradci Králové v ulici Zemědělská. V Hradci Králové se kromě skladového areálu nachází také outletová prodejna (barkotexoutlet.cz), kde společnost nabízí podlahy za skvělé ceny. Jedná se o plovoucí podlahy - výprodej zásob a výběhových kolekcí.

Podniková prodejna BARKOTEX