slider

Dřevěné podlahy dvouvrstvé, třívrstvé a dýhované, jaké si vybrat?

Při zařizování nového bydlení, případně při rekonstrukci toho stávajícího, patří mezi velmi důležité otázky výběr podlahové krytiny. Velmi oblíbené jsou zejména dřevěné podlahy, které se díky svým vlastnostem hodí prakticky do každé domácnosti. Jak se tyto podlahy udržují, jaké mají konkrétní vlastnosti a jaké typy dřevěných podlah rozlišujeme? Pokud si s výběrem nevíte rady, možná Vám pomůže tento článek, ve kterém se na dřevěné podlahy podíváme trochu blíže.

Dřevěné podlahy

Údržba dřevěné podlahy

Aby Vám dřevěná podlaha dlouho vydržela, je třeba se o ni také náležitě starat. Důležité jsou také vhodné podmínky v místnosti – relativní vlhkost vzduchu by měla být mezi 40 až 60 procenty. Pokud by byla vlhkost nižší, mohlo by docházet k vysychání dřeva a k výskytu trhlin. Pro životnost dřevěné podlahy je důležitá i teplota v místnosti, která by se dlouhodobě měla držet v rozmezí 15 až 25 °C.

Snadnější je údržba podlah, které jsou lakované – mají vyšší odolnost proti nečistotám, lepší protiskluzové vlastnosti a navíc si můžete vybrat z více stupňů lesku. U dřevěných podlah ošetřených olejem je pak údržba trochu náročnější, výhodou je ale to, že je u nich možná i lokální oprava (u voskovaných podlah se musí zbrousit vždy celá jejich plocha).

Vlastnosti dřevěné podlahy

Jak už jsme si řekli, dřevěné podlahy mají spoustu pozitivních vlastností, díky kterým jsou velmi oblíbení a žádané. Kromě jejich pěkného vzhledu je důležitá také výborná tepelná izolace, díky níž jsou tyto podlahy příjemné pro lidské nohy. Velkou výhodou je také to, že jsou vhodné i do místností s podlahovým vytápěním. Za zmínku stojí i jejich velmi nízká hořlavost, dobrá zvuková izolace nebo možnost v případě potřeby podlahu opravit.

Dřevěné podlahy

Typy dřevěné podlahy

Pokud jste se rozhodli, že si do Vaší domácnosti necháte instalovat dřevěnou podlahu, můžete si vybrat z několika typů, mezi kterými jsou rozdíly v jejich struktuře, povrchu a dalších vlastnostech. Mezi nejprodávanější typy patří třívrstvé, dvouvrstvé a dýhované dřevěné podlahy.

Třívrstvé dřevěné podlahy

Třívrstvé podlahy mají spoustu výhod – dají se pořídit poměrně levně, dlouho vydrží, snadno se udržují a můžete je použít i do místností vybavených podlahovým vytápěním. Tyto dřevěné podlahy se – jak už jejich název napovídá – skládají ze tří vrstev. Spodní vrstva je tvořena dýhou z měkké dřeviny, stejně tak jako prostřední, jež je navíc vybavena i zámkovým systémem. Horní pohledová vrstva má tloušťku 4 milimetry a k povrchové úpravě je možné použít lak nebo vosk.

Třívrstvé dřevěné podlahy je možno použít nejen k plošnému přilepení, ale i k plovoucí pokládce.

Třívrstvé dřevěné podlahy

Dvouvrstvé dřevěné podlahy

Tento typ podlahy má o něco menší tloušťku a je vhodný i do prostředí, kde panují horší podmínky. Dolní vrstva této podlahy je vyrobena z vysoce odolných materiálů a zajišťuje stabilizační a nosnou funkci. Horní vrstva tvoří přibližně jednu třetinu celkové tloušťky podlahy a můžete si sami vybrat druh dřeva, ze kterého bude zhotovena. Díky tomu, že se dvouvrstvé dřevěné podlahy instalují formou plošného přilepení, mají velmi dobrou tepelnou vodivost a minimální hlučnost.

Dvouvrstvé dřevěné podlahy

Dýhované podlahy

Tento typ podlahové krytiny může mít dvě nebo tři vrstvy. Tu horní vždy tvoří dřevěná dýha, která bývá obvykle nalakovaná. Spodní vrstva může být nejen ze dřeva, ale např. i z pryskyřice nebo korku. Pokud je podlaha trojlamelová, zahrnuje ještě prostřední vrstvu, jež je vyrobena z dřevovláknité HDF desky. Dýhované podlahy lze kromě bytů a domů využít i v méně namáhaných komerčních prostorech (např. kanceláře) a jsou vhodné jak na plovoucí pokládku, tak na plošné přilepení. Jejich výhodou je i dlouhá životnost, vysoká odolnost a snadná údržba.

Dýhované podlahy