slider

Malá kuchyň? Může být útulná a praktická

Trápí vás nedostatek místa v interiéru a přemýšlíte jak na to, abyste měli plnohodnotnou kuchyň i v malém prostoru? Řešení je celkem jednoduché – stačí si kuchyň dobře naplánovat, využít pár drobných triků a vše pak zrealizovat.

Malé kuchyně připravené přímo pro vás

Prvním krokem by mělo být naplánování kuchyně. Když víte, že se rozměrově budete muset vejít do omezených metrů, poohlédněte se po kuchyních, které už dopředu počítají s tím, že i na několika málo metrech bude potřeba vše elegantně rozvrhnout tak, aby se vešly jak skříňky, tak spotřebiče.

Výborným řešením jsou kuchyně Ikea, u nichž lze naplánovat rozvržení skříněk i spotřebičů do detailu. Návrháři navíc myslí na praktické detaily i doplňky, se kterými i v malé kuchyni dokážete vykouzlit velkorysé úložné prostory. Pro návrh kuchyní Ikea můžete využít online návrhář a vše si navrhnout sami nebo můžete využít služeb specialistů a návrhářů přímo z Ikey. Samotná montáž kuchyně Ikea je také poměrně náročnou záležitostí a sami ji nejspíš nezvládnete. Využít ale opět můžete služeb řemeslníků přímo z Ikey nebo si můžete na pomoc přizvat specializovaného řemeslníka, například ze společnosti PROMETOD, která se na montáž kuchyní značky Ikea přímo specializuje, a ve výsledku můžete ještě ušetřit. Odborníci vám pomohou nejen se samotnou montáží, ale i například s dovozem kuchyně, zaměřením, rozvržením a zapojením rozvodů (vodovodních i elektrických), montáží obkladů a dalších, a přitom ještě můžete oproti montáži přímo od prodejce ušetřit! Více o službách společnosti PROMETOD zde.

Tipy, jak prakticky uspořádat malou kuchyni

Chcete si malou kuchyni vymazlit od A do Z? Máme pro vás několik tipů, které se vám ve vybavování malého prostoru budou hodit:

  • Při návrhu kuchyně myslete na jednotlivé kroky při vaření a podle toho v návrhu rozmisťujte kuchyňské úseky, abyste poté při vaření stále neběhali sem a tam.
  • V malé kuchyni se skvěle uplatní vestavné spotřebiče.
  • Nebojte se skříněk umístěných až ke stropu. Využijete je na málo potřebné nebo sezónní pomůcky.
  • Pro zvětšení pracovní plochy využijte vyklápěcí nebo výsuvné desky či servírovací stolky.
  • Prostor dokážou zvětšit i barvy – sáhněte po světlých odstínech. Nechte se inspirovat ukázkami, kde montáže kuchyní Ikea ve světlých odstínech prostor doslova rozzáří a opticky zvětší.
  • Rohové zásuvky a výsuvné díly do rohových skříněk

Uspořit místo vám dále pomohou:

  • Rohové zásuvky a výsuvné díly do rohových skříněk

Obrázek1

Zdroj: ikea.cz

Obrázek2

Zdroj: blum.cz

  • Výsuvné skříňky

Obrázek3

Zdroj: ikea.cz

Obrázek4

Zdroj: blum.cz

  • Nástěnné policové lišty a další nástěnné úložné prostory

Obrázek5

Zdroj: ikea.cz

Obrázek6

Zdroj: ikea.cz

Už si svou malou kuchyň dokážete představit? Teď jen stačí ji navrhnout, zaměřit, připravit rozvody (třeba od firmy, která bude později kuchyň montovat) a nechat nainstalovat.