slider

Staré zdi vás nebaví? Pak se chopte barvy a válečku a směle do toho!

S vymalováním bytu či domu není radno otálet do té doby, kdy omítka začne sama opadávat. Je dobré jej provádět pravidelně. Při úvahách o malování se lidé dělí do dvou skupin. Jedni si na tuto práci najmou profesionála, u nějž je garance kvalitního provedení, která je však vyvážena často přemrštěnou cenou. Druhá skupina lidí věří svým vlastním schopnostem a vymalují si svépomocí.

Ve chvíli, kdy máte tento základní problém vyřešen, začíná rozhodování o vybavení, ochranných pomůckách a materiálu, s nimiž by šla práce co nejvíce od ruky. Některé malířské materiály totiž dokáže používat každý, jiné vyžadují určité dovednosti a znalosti.

Výběr barvy: bílý standard či barevný experiment

Zřejmě nejdůležitější volba před začátkem malování spočívá ve výběru barvy. Byť univerzální bílá barva už nedosahuje takové popularity jako v dobách minulých, stále její nátěry většinově převládají.

Je vhodné mít na paměti, že není bílá jako bílá. Tento na první pohled nesmyslný výrok poznáte naplno až v praxi. Existují desítky odstínů bílé barvy, lišící se tím, jak moc zašedlý je či není.

V případě, že se přikloníte k barevné variantě, ať už celobarevné nebo kombinaci více barev, vybrat si můžete z jakéhokoliv odstínu. Díky možnosti míchání barev si můžete vymalovat jakoukoliv barvou si usmyslíte. Velmi populární jsou pastelové barvy, výjimku netvoří ani použití barevných pruhů či jiných tvarů a struktur.

Váleček se vzory

Štětec, váleček či oboje?

Volba pracovního nástroje se zakládá na způsobu, jakým plánujete barvu na stěnu aplikovat. Lze tak učinit buď stříkáním či nanesením. V častějším druhém případě pak nastává rozhodování mezi štětkou a válečkem.

V rámci toho, že si chcete práci co nejvíce usnadnit, se doporučuje používat pro větší plochy váleček, naopak pro členitější a menší místa štětec. Obecně platí, že čím menší malířský nástroj používáte, tím lepší vám poskytuje manipulaci.

Co se týče štětek, lepšího natírání docílíte s těmi s delšími umělými vlákny. Zároveň je praktičtější používat ploché štětce než tradiční štětky kulatého tvaru.

U válečku se řeší jemnost povrchu. Tu volte s vědomím toho, že je v přímé úměře s výslednou hladkostí povrchu stěny. Pro větší natírané plochy používejte válečky s vyšším polstrováním, jelikož dokáží absorbovat více barvy. Pozor je nutné si dát na to, abyste měli na válečku rovnoměrně rozmístěnou barvu. Tato vlastnost s plynoucím časem klesá. Před samotným použitím se doporučuje namočit váleček do vody, on tak změkne a bude lépe přilínat ke zdi.

Pokud se vám stávající omítka odlupuje a nechcete ji celoplošně škrábat a zarovnávat, použijte pro malování štěku, na váleček by se vám omítka mohla přichytit a spolu s pohybem nahoru a dolu se odlupovat – to u štětky nehrozí.

Hranatá malířská štětka Spokar – C2

Hranatá malířská štětka Spokar – C2

Malířská štětka hranatého tvaru o rozměrech 160 x 65 mm se může stát vaším spolehlivým pomocníkem při malířských pracích v domácnosti. Skvěle se hodí například pro malování neobytných prostor (sklep apod.). Nabízí práci s přírodními štětinami o délce 78 mm a plastovým držadlem. Pořídíte ji na www.kamennyobchod.cz za 269,- Kč.

LUX malířský váleček z ovčí vlny 25 cm

LUX malířský váleček z ovčí vlny 25 cm

Jak již název napovídá, pro výrobu štětin malířského válečku LUX-TOOLS se používala výhradně ovčí vlna. 25 cm dlouhé štětiny jsou ideální pro natírání hladkých či mírně strukturovaných povrchů. Tento váleček může být váš za 299,- Kč po návštěvě www.obi.cz.

Jakým způsobem malovat?

Při použití válečku by vaše tahy měly směřovat do kříže či do více stran, až poté teprve kolmo dolů. Malujte vždy tak, aby nebyly vidět zakončení tahů. Pokud se tak stane, jemně hranu znovu přejeďte a rozetřete z ní přebytečnou barvu do stran. Jak moc budete muset tento problém řešit, záleží na kvalitě válečku. V tomto případě je dobré investovat do kvalitního vybavení, jednak si tím ušetříte spoustu práce a navíc finální výsledek bude stát za to.

Nepodceňte ochranné pomůcky

Prací s ochrannými pomůckami si výrazně ušetříte práci při samotném natírání i při následném úklidu a očistě. Pracovní oděvy, které se doporučují používat, se skládají z vícero kusů. Od malířských rukavic, přes kalhoty a bundy až například po čepice. Teprve ve chvíli, kdy budete po malování uklízet danou místnost a čistit sami sebe, naplno doceníte významu pracovního oděvu. Malířské pracovní oděvy by měly disponovat několika základními vlastnostmi. V první řadě by měly být pohodlné. Malování je práce, která vyžaduje vyšší časové zatížení, je tedy důležité, aby se malíř po celou dobu práce cítil dobře. Zároveň probíhá v různém počasí, proto i prodyšnost je dobrou charakteristikou.

Za samozřejmost by se u pracovních oděvů pro malíře měla považovat jejich nepromokavost a dobrá omyvatelnost. Velmi praktické je, když jsou malířské pracovní oděvy protiskluzné. Tato vlastnost dokáže eliminovat případné nehody a tím zjednodušit celou práci.

Jednorázová ochranná čepice VAPI

Jednorázová ochranná čepice VAPI

Nečistoty z vlasů se dostávají poměrně složitě, proto je ochranná čepice VAPI skvělou volbou při malování. Kromě ochrany vlasů proti ušpinění dokáže odvádět pot. Díky UNI velikosti dokáže perfektně padnout každému. V bílé variantě bez kšiltu si ji můžete zakoupit na www.tomiscz.cz za 76,- Kč. V této ceně je balení o počtu 100 ks.

Pracovní rukavice pro malíře

Pracovní rukavice pro malíře

Pracovní rukavice jsou pro malíře asi nejdůležitějším pracovním oděvem, protože s nimi manipuluje se svým pracovním nářadím. Díky tomu, že jsou protiskluzové a nepromokavé, jde s nimi práce perfektně od ruky. Jsou máčené v PVC a odolné vůči chemikáliím, louhům a kyselinám. K dostání jsou za 75,- Kč na stránkách www.tomiscz.cz. Pracovní rukavice STANDARD jsou vyvedeny v praktické žluté barvě, díky které bude dobře vidět, jak usilovně pracujete.

Další možností jsou například jednorázové rukavice z tenkého vinylu či rukavice polomáčené v polyuretanu.

118

Pracovní bunda pro malíře

Pracovní bunda pro malíře

Hlavní předností pracovní bundy, která se skládá z 65 % z polyesteru a 35 % bavlny, je její vysoká odolnost. Zapínání je řešeno zipem, jenž je prakticky schován pod klopou. Na stranách jsou umístěny kapsy pro odložení pracovních nástrojů. Konce rukávů lemují elastické manžety v žebrovaném provedení. Zakoupit si tuto bundu můžete za 298,00 Kč včetně DPH na www.xfer.cz.

Pracovní kalhoty pro malíře

Pracovní kalhoty pro malíře

Pracovní kalhoty pro malíře se vyznačují vysokou mírou pohodlnosti. Pomáhá k tomu jednak provedení s náprsenkou, jednak praktická guma v pase a jednak nastavitelná délka šlí. Na odkládání pracovního náčiní je nachystáno hned několik kapes. Dvě našité na přední části kalhot doplňuje jednak náprsní na zip a jedna na boku nohavice. Boční zapínání pro snadnější oblékání. Tuto spodní část pracovního oděvu ze 100% bavlny pořídíte za 522,- Kč na www.tomiscz.cz.

Jednorázová ochranná kombinéza MINTO

Jednorázová ochranná kombinéza MINTO

Ochranná kombinéza MINTO spojuje výhody většiny již zmiňovaných malířských pracovních oděvů. Vyrábí se v bílé barvě za použití netkaného polypropylenu. Ve variantě s kapucí je dostupná na www.tomiscz.cz za 43,- Kč.

Nezapomeňte na ochranu očí – ochranné brýle 3M

Nezapomeňte na ochranu očí – ochranné brýle 3M

Ochranné krycí brýle s pevným polykarbonátovým zorníkem s ochrannou vrstvou proti poškrábání. Nastavitelná délka stranic (čtyři polohy), sklápěcí zorník, univerzální provedení umožňuje použití s mnoha různými dioptrickými brýlemi, měkké stranice s nízkým profilem pro pohodlí a minimální ovlivňování dioptrických brýlí. Pro zvýšení kontrastu při slabém osvětlení. Ochranné brýle 3M pořídíte na www.tomiscz.cz za 186,- Kč