slider

Ovocné stromy a jejich výsadba

Jste-li majitelem rodinného domku nebo chaty se zahradou, určitě na ní pěstujete přinejmenším jeden ovocný strom. Nejen, že to působí krásně na oko, ale s přibývajícím chemickým ošetřením všeho, co koupíte v obchodech, se většina majitelů zahrad vrhá do pěstování vlastního ovoce, které takto ošetřené není. Díky tomu si můžete vždy dopřát čerstvé a velice chutné ovoce.

Dělení ovocných dřevin

  1. Jádroviny – jablka, hrušky, kdoule a mišpule
  2. Peckovice – švestky, višně, třešně, broskve, nektarinky, meruňky…
  3. Bobuloviny – kiwi, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt…
  4. Skořápkové ovoce – mandle, pistácie, ořechy

Apples - 2 - 1355996 - m 4 - 1430638 - 3 - m

Důležité aspekty, které by se neměly opomenout

Existuje hned několik hledisek, které je nutné zvážit před tím, než se rozhodnete ovocné stromky vysázet.

Roční období – Nikdo Vám nezakáže stromky vysazovat na jaře, nicméně každý Vám doporučí, jako nejlepší možnou variantu, je vysazovat spíše na podzim, konkrétně v září nebo říjnu. Výjimka potvrzuje pravidlo, tu výjimku zde tvoří broskvoně (1. lepší ujmutí, 2. podzimní výsadba broskvoně umožňuje pouze decentní zkrácení korunky – na jaře je možné provést řez značně hlubší, 3. Broskvoň umí využít zimní vlhkost, a to dokonce i v podobě sněhových srážek)

Místo výsadby – Velice důležité je si umět představit, jak bude vypadat dospělý stromek, tedy jaké velikosti/výšky dosáhne. Podle tohoto aspektu pak vybíráme vhodné místo, kde stromek vysadíme.

Počet a druh stromků – Mezi důležité aspekty patří i správný výběr druhu stromku. Ne pro každý druh stromku je naše mírné klima tím pravým ořechovým.

Půda – Půdu je důležité mít pro výsadbu ovocných stromů pořádně připravenou. Musí obsahovat potřebné živiny, aby mohl strom správně růst a produkovat dobré ovoce. Doporučujeme při výsadbě používat mykorhizního přípravku.

Mellow - cherries - 1 - 1302152 - m Image - 1430858 - m Flowers - of - apple - tree - 1445313 - m

Nákup ovocných stromků

Stromky je možné koupit buď v plastových kontejnerech, nebo jako prostokořenné, to znamená, že jsou stromky na volno položené ve vlhké půdě. Stromky, které jste zakoupili v plastovém kontejneru, můžete, kromě zimních období, sázet kdykoliv se Vám zachce. Stromek stačí opatrně (aby se neporušil kořenový systém) vyjmout z kontejneru a nasadit.

Na co si dát pozor?

Důkladně si při koupi zkontrolujte, že stromek, který jste si vybrali, vypadá zdravě, má silné, neporušené kořeny a kmen, a že není napadený plísní. Každý by měl být označen popiskem, ve kterém se dočteme název stromku, údaje o odrůdě, typu odnože a zdravotním stavu.

Orange - tree - 1444816 - m Bok - sanctuary - orchard - 1132692 - m

Pravidla, jak správně sázet ovocné stromky

  1. Je důležité, aby byla půda pro stromek řádně připravená a kvalitní. V případě, že tomu tak není, je nutné dbát na to, aby byla jáma větší a hlubší.
  2. V prvním případě je doporučené vykopat jámu o průměru cca 60-80 cm a o hloubce cca půl metru.
  3. Určitě každý už někdy slyšel o sousedských neshodách kvůli přečnívajícím větvím, spadanému listí nebo o plodech, které padají sousedův pozemek. Abyste takovým neshodám zamezili, kopejte jámu v minimální vzdálenosti 5 metrů od sousedova plotu.
  4. Před tím, než se vrhnete do samotné výsadby, namočte kořeny stromů alespoň na 2 hodiny do vody
  5. Jámu mezitím zaplňte uzrálým kompostem nebo zahradním substrátem
  6. Aplikujte mykorhizní přípravek a vložte do jámy stromek a pečlivě dbejte na to, aby byly kořeny řádně obalené půdou
  7. V tomto bodě zasypte jámu zeminou (v žádném případě do zeminy nepřidávejte listí, hnůj ani trávu) a pečlivě ji okolo stromku ušlapte
  8. Stromek ihned po výsadbě zalijte, a jestli nemrzne, tuto akci opakujte

Plum - 1224706 - m Plum - 1224706 - m