slider

Zahradní bazény, jaký si vybrat?

Každé dítě se těší na letní prázdniny a hodiny a hodiny v bazénu. Nicméně bazén není levná záležitost, a proto je důležité si tuto investici velice dobře a důkladně promyslet.

Bazén je jeden z případů, kde platí tvrzení více peněz více muziky. Pokud kupujete bazén zejména pro děti, není třeba kupovat drahé zapuštěné bazény a stačí pořídit menší nadzemní nebo polozapuštěné bazén. Pravdou je, že dospělím už takové bazény nestaí. Nestačí jim v bazénu dovádět a plavat na lehátku, chtějí si zaplavat.

Bazén

Ceny bazénů

Existují bazény, jejichž cena se pohybuje okolo 2000,- korun. To jsou ale bazény základní. Pro člověka, který si chce dopřát skutečný luxus a zlepšit si svou kondici plavání proti proudu, je tu částka jiná. Velký zapuštěný bazén s těmito vychytávkami se cenově pohybuje okolo 100 000,- korun a více.

Bazén

Typy bazénů

1. Nadzemní bazény

  • Malé nafukovací bazény
  • Fóliové bazény
  • Plechové bazény

2. Zapuštěné bazény

  • Plechové bazény
  • Celokovové bazény
  • Betonové bazény
  • Tvarovkové bazény
  • Laminátové bazény
  • Polypropylenové bazény
  • Akrylátové bazény

Bazén

Nafukovací bazén

Nafukovací bazény jsou malé, ale mobilní. Je spousta lidí, které tento malý, tedy i méně nákladný bazén zvolí za nejlepší možnou variantu. Mezi nejprodávanější bazény už několik let patří tzn. nafukovací prstenec. Trh nám tento typ bazénu nabízí hned v několika velikostech a hloubkách. Cena těch nejmenších začíná už na 2000,- korun. Co se týče jejich instalace, není to nic složitého, zvládne to téměř každý, prostě nafoukněte prstenec a začněte jej plnit vodou.

Plánujete-li si koupit bazén na chatu či chalupu? Nafukovací prstenec je ta správná volba. Na konci prázdnin stačí bazén vypustit a složit. Samozřejmě, že jako každá věc, i tento bazén má svý mínus a tím je čištění, na které v žádném případě nelze používat vysavač.

Fóliový nadzemní bazén

Cena fóliových bazénu se začíná pohybovat okolo 500,- korun a výše. Výrobci nabízejí různé hloubk a velikosti kruhového nebo oválného tvaru (od 90-120 cm), tento bazén obvykle mívá kovové vzpěry, ty u nás patří k nejrozšířenějším. V těch největších rozměrech si i dospělí člověk  může trochu zaplavat. Boční stěny bazénu jsou rovné a na jeho čištění již lze použít vysavač. Jejich instalace sice trvá déle než stavba nafukovacího bazénu, musíte být trpěliví a pečliví, nicméně tento bazén už nikdy nemusíte bourat. Na podzim se obyčejně pouze upouští voda, zbytková se ošetří a bazén se přikryje.

Jak na instalaci?

Výstavba bazénu nepatří k těm nejjednodušším, a proto se vyplatí mít bazén pořízený od firmy, která Vám ho rovnou i pomůže nainstalovat. Firemní pracovníci mají s instalací potřebné zkušenosti a mohou Vám tak usnadnit práci a ušetřit peníze. Navíc Vám mohou i poradit, co se týče čitění a péče o vodu.

  • Pečlivě dbejte na to, aby plocha, kterou si pro umístění bazénu vyberete, byla naprosto vodorovná. Pokud by se tak nestalo, hrozí protržení baénu a jeho úplné zničení. Bazén je totiž konstruován tak, aby v něm byl rovnoměrně rozložený tlak vody.
  • Zkontrolujte si, že plocha, na kterou bazén umisťujete je ne jenom rovná, ale i absolutně čistá, zejména bez kamínků. Mnoho lidí si pod bazén, pro větší jistotu, dává starý koberec.
  • Dostáváme se k nejpracnějšímu bodu našeho návodu a tím je správné uložení fólie. Na tento bod máte pouze jeden pokus, proto je důležité být pečliví. Vše je důležité správně vyměřit (Dvakrát měř, jednou řež), aby na jednom konci fólie nepřebývala a na druhém nechyběla. Fólii musíte dokonale vyhladit, tento krok se provádí při napouštění vody do bazénu.
  • Dejte pozor na správné zapojení veškerého bazénového příslušenství. Vždy je třeba dodržet přesný a správný postup, který je doporučen výrobci.

Zapuštěné bazény všeho druhu

Zapuštěné plechové bazény

Máte-li cit pro design zajisté Vám trhá oči pohled na modré fólie nadzemního bazénu, které svítí široko daleko. Trhalo to oči i jiným majitelům, ti se rozhodli pro různé zlepšováky (dřevěné bednení, zakopávání bazénů pod zem...atd.). Ne vždy se takový zlepšovák vyplatil. Tento typ bazénů má slabý pech, který není antikorozně ošetřen, z toho vyplývá, že bazén není k zapouštění do země ani trochu přizpůsoben. V případě zapuštění bazén může velice rychle prorezavět nebo se může absolutně zbortit celá konstrukce.

V případě, že toužíte po plechovém bazénu, který bude zapuštěný do země, připravte si částku okolo 10 000,- korun. Existují firmy, které svým zákazníkům nabízí zapuštěné nebo polozapuštěné bazény, jejichž cena se blíží ceně těch nadzemních. I instalace je velmi podobná.

K výrobě plechových bazénu, které jsou určeny k zapuštění, se používá dvojnásobně silný plech než na nadzemní bazény. Plech je ocelový a je opatřen antikorozní úpravou. Z obou stran je ošetřenochranou barvou a je oboustraně žárově zinkovaný.

Při kopání jámy na bazén myslete na to, že musí být o něco větší než samotný bazén. Toto místo se po postavení bazénu obsype suchým betonem a zabrání tak tomu, aby tlak zeminy v zimních měsících promáčkl stěny bazénu.

Zapuštěné bazény, narozdíl od těch nadzemních, lze vybavit například protiproudem nebo zastřešením. To Vám zaručí požitek po celý rok. Většina těchto bazénů je vyráběna na míru.

Laminátové, polypropylenové a akrylátové bazény

Tyto typy bazénu se usazují vcelku, neboť jsou celé předhotoveny. Jejich šířka je omezena na 3,5 metru, důvodem je přeprava. Bazény mají poměrně stálé a dobré vlastnosti - jsou vyhotoveny ze sklolaminátových kompozitů (zaručení vyšší životnosti než u bazénů, které jsou plastové nebo fóliové), díky skleněné kostře jsou rozměrové stálé a to i za velmi rozdílných teplotních výkyvů, nekřehnou, nevytvářejí se v nich mikrotrhlinky a co více, jsou odolné proti většině chemikálií, které se využívají při dezinfekci vody.

Betonové bazény

Velkým plusem všech betonových bazénů je jejich životnost. Ta se může pyšnit tím, že je téměř neomezená. Tvar, hloubku, sklon dna, zálivy, podvodní posezení a libovolnou technologii si můžete zvolit při výrobě, protože ta probíhá přímo na místě.

Jedinou nevýhodou je to, že výstavba je velice pracná a trvá delší dobu. Nicméně to Vám pak bazén tisíckrát zúročí.

Bazény jsou zhotovovány pocesem vylevání z tzv. vodostavebního betonu do bednění, kde je osazena železná výztuž.  Tato konstrukce vyžaduje povrchovou úpravu. Ta se dělá buď za pomoci fóliování nebo za pomoci bazénové keramiky s nízkým stupněm nasákavoti.

Celokovové bazény

Velkým plusem toho typu bazénů je to, že skvěle odlová povětrnostním vlivům, může být libovolně tvarovaný, členitý, jeho údržba není náročná  a životnost je skutečně vysoká.

Jedinou nevýhodu, kterou na jeho, zatím tak bílý seznam, musíme připsat, je to, že barva povrchu vytváří na pohled ne moc hezký šedý odstín vody.

Tvarovkové bazény

Výstavba tvarovkového bazénu se provádí za pomoci betonových, škvárobetonových nebo polystyrenových tvarovek. Výstavba je velice rychlá, její nevýhodou je však omezení tvarové variability bazénu. Svou životností a povrchovou úupravou se jinak velice podobá bazénům betonovým.

Bazén Bazén

Bazénové desatero

1.) Vybírejte vhodné místo pro Váš bazén. Dejte si pozor na stín.

2.) Neumisťujte bazén pod nebo do blízkosti stromů. Přidělá Vám to obrovskou práci při čištění bazénu.

3.) Umisťujte bazén, co nejblíže domu to jde. Každou chvíli člověk z bazénu cestuje pro něco do domu a nikomu se nechce chodit daleko.

4.) Myslete na to, že bazén je většinu roku přikryt plachtou a ta nemusí pod okny obývacího pokoje vypadat zrovna dvakrát hezky.

5.) Promyslete si, co od bazénu očekáváte a až potom vybírejte velikost a tvar (K plavání je pro člověka dospělého vzrůstu nutná hloubka alespoň 1 metru, ideálně 120 cm)

6.) Správně zvolte, jaká bude úprava okolí bazénu. Z trávy se do bazénu nanosí spoustu nečistota a u dlaždiček si je třeba dát pozor, aby nekouzaly.

7.) Bazén potřebuje denní péči. Je třeba správně čistit vodu a používat u toho správné čistící prostředky.

8.) Připravte si finance ne jenom na bazén, ale i na ostatní pomůcky, jako třeba krycí plechy, schůdky atd.

9.) Prodlužujte si v případě zájmu koupací sezonu za pomoci různých ohřevů. Solární plachty jsou asi nejlevnější variantou (stojí od 1000,- korun). Učinnější, nicméně zároveň dražší, jsou solární konektory a tepelná čerpadla. Jejich ceny se už ale pohybují okolo 10 000,- korun a více.

10.) Záruka na bazény bývá někdy až tři roky. Správně a důkladně tedy vybírejte firmu, u které si bazén pořídíte.

Bazén

Bazén