slider

Vše o vinylových podlahách

Vinylové podlahy v sobě kombinují výhody přírodních i syntetických materiálů. Díky tomu disponují unikátními vlastnostmi a současně máte k dispozici nepřeberné množství barev a motivů. Mezi jejich další přednosti patří jednoduchá údržba a pokládka. Mezi uživateli jsou vinylové podlahyoblíbené také z ekonomického hlediska.

Pod pojmem vinylová podlaha si většina z nás představí klasické PVC a v podstatě má pravdu. Jedná se o syntetickou heterogenní nebo homogenní podlahovou krytinu z měkčeného či tvrzeného PVC, ovšem vylepšenou o mnoho nových technologií a vrstev. Pokud vás zajímá složení a rozdělení vinylových podlah, čtěte dál!

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Měkčené PVC

Tradiční měkčené PVC se prodává především v rolích. Je věrohodnou napodobeninou dřeva, dlažby, kamene apod. Má různé barevné provedení. Kvalitní krytiny z měkčeného PVC s vyšší třídou zátěže disponují antistatickými, elektrostatickými a protiskluzovými úpravami povrchu, odolností proti působení slunečního záření či tvarovou pamětí.

Tvrzené PVC

Vinylové krytiny z tvrzeného PVC se nejčastěji vyrábějí v čtvercových nebo obdélníkových formátech různých velikostí. Povrchy těchto krytin mají vysokou odolnost proti oděru a dobrou elasticitu. Jsou proto vhodné pro použití nejen v kuchyních a koupelnách, ale i v komerčních prostorách. Jde o heterogenní pružné podlahoviny z PVC, složené z několika vrstev.

Složení vinylové podlahy

Podle složení rozlišujeme podlahy na celovinylové (homogenní) nebo složené z vrstev (heterogenní).

Složení vrstvené vinylové podlahy

Složení vrstvené vinylové podlahy je různorodé a každý výrobce se snaží toto složení nějakým způsobem vylepšit či obohatit o nějakou tu, pro uživatele, užitečnou vrstvu. Všeobecně vzato se vinylová podlaha skládá z několika na sebe nalisovaných vrstev. Konkrétně se jedná o nosnou, dekorativní a nášlapnou vrstvu.

Nosná vrstva a podklad - Nosná vrstva bývá také složena z několika vrstev. Jedná se převážně o spodní (podkladní vrstvu), stabilizační mřížku ze skelného rouna, střední vrstvu a opět o stabilizační mřížku. Stabilizační mřížka ze skleněného rouna je využívána pro zajištění rozměrové stálosti materiálu. Spodní vrstva bývá zvukotěsná a strukturou je uzpůsobena pro optimální přilnavost k připravenému podkladu. Na spodní vrstvu je následně umístěna fólie s natištěným fotografickým vzorem.

Dekorativní vrstva – Jedná se o fólii, na kterou jsou moderní tiskovou technikou natištěny vzory.

Nášlapná vrstva – Vrchní nášlapná vrstva je opět složena z několika vrstev, je transparentní a její tloušťka se pohybuje v řádech desetin milimetru. Tato vrstva je určena k ochraně dekorativní fólie, tedy fólie s natištěným vzorem. Mechanická a chemická odolnost je zajištěna až poslední nášlapnou vrstvou a tou je vrstva polyuretanu. Ta ochraňuje podlahu před poškrábáním, otlaky a nečistotami různého chemického složení. Nášlapná vrstva dodává podlaze jednotný a přirozený vzhled.

Jak již bylo výše zmíněno, každý výrobce nabízí jiné složení a snaží se jej neustále vylepšovat.

Složení vinylové podlahy - orientační

Složení celovinylové podlahy

Celovinylové podlahové krytiny jsou v celé své tloušťce stejného složení i provedení.

Design

Nejlákavější vlastností vinylových podlah je asi jejich elegantní a různorodý design. Vybírat můžete z téměř nepřeberného množství dekorů, vzorů, barev a odstínů. Na výběr máte od imitace všech možných druhů dřevin až po imitaci dlažby, kamene či betonu. Vybírat ale můžete i z jednobarevných dekorů či z dekorů vytvářejících různé obrazce a ornamenty.

U dekorů dřeva si lze například vybrat vinyl, který dokonale napodobuje staré dřevo. V jeho struktuře tak naleznete nedokonalosti, jako jsou drobné prasklinky, suky či zářezy po pile.

Rozdělení a pokládka vinylových podlah

Vinylové podlahy lze rozčlenit na dvě základní skupiny a to na:

  • vinylové dílce
  • vinylové role

Vinylové dílce

Vinylové dílce neboli vinylové lamely či čtverce jsou vyráběny ve třech provedeních. Jedná se o:

  • Celoplošně lepené dílce - Dílce určené k celoplošnému lepení za pomoci podlahářského lepidla
  • Samolepící dílce – Jak už z názvu vyplívá, jedná se o vinylové dílce, které jsou v podstatě jako samolepka. Na spodní vrstvě je aplikována samolepící vrstva, ze které se následně odlepí krycí papír a může se lepit. Jedinou podmínkou tohoto způsobu pokládky je, že podklad musí být rovný a hladký.
  • Zámkové dílce – Dílce se zámkovým spojem, určené k pokládce na volno (plovoucí pokládka). Dílce se do sebe napojují za pomoci zámkového spoje.
  • Dílce pokládané na volno - dílce bez zámkového spoje a bez nutnosti lepení

Vinylové dílce jsou vhodné spíše do menších prostor.

Rozměry

Rozměry vinylových dílců jsou různorodé a v podstatě má každý výrobce rozměry své. Většinou se jedná o lamely obdélníkovitého tvaru nejrůznějších rozměrů, škála je tak obrovská, že si zajisté vybere každý.

Vinylové role

Vinylové role můžeme buďto celoplošně lepit nebo pokládat na volno. Pokládka na volno se doporučuje u menších ploch a to přibližně do 20m2. Celoplošné přilepení se pak provádí speciálním podlahářským lepidlem.

Vinylové role jsou vhodné do větších prostor.

Rozměry

Rozměry vinylových rolí jsou stejně jako u dílců různorodé. Délka rolí se nejčastěji pohybuje okolo 20 – 30 m, šíře pak od 2 do 5 m. Nejběžněji se ale setkáme s šířemi 2 a 4 m.

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Do jakých místností je vinylová podlaha určena?

Vinylová podlaha je určena takřka do všech vnitřních prostorů. Vše záleží na konkrétním typu vinylu. Dokonce je lze využít jako obklad na stěny.

Využití vinylových dílců

Například vinylové dílce jsou převážně určeny pro domácnosti, ale setkat se s nimi můžeme třeba i v nákupních centrech, kde je jejich vytížení na maximu a přesto odolávají. V tomto případě se jedná o dílce celoplošně lepené.  Celoplošně lepené vinylové dílce můžeme použít i do vlhkých prostor, jako je koupelna či kuchyň. Vhodný vinyl samozřejmě najdeme i do dětských pokojů, můžeme například sáhnout po sametovém vinylu, jenž je na dotek hladký, měkký, hřejivý a hlavně odolný. Vinylové dílce se zámkovým spojem využijete například do chodby, obývacího pokoje či ložnice, ale existují i dílce s voděodolným zámkovým spojem, tudíž je můžete využít taktéž v koupelně či kuchyni.

Využití vinylových rolí

Vinylové role jsou naopak určeny pro větší a více namáhané prostory. Ideálně se tedy hodí do průmyslových a výrobních prostor, kanceláří, nemocnic a různých prodejních a sportovních center. Jsou tedy určeny pro firmy a podnikatele, ale také pro majitele velkoprostorových domů.

Vinylové podlahy můžete použít zkrátka všude, kde Vás napadne, jen je důležité zvolit si správný typ a pokládku raději svěřit odborníkům.

Volněpoložitelné vinylové podlahy do koupelny - barkotex.cz

Výhody

Výhod vinylových podlah je opravdu hodně, a každý jednotlivý typ má své speciální výhody. Mezi základní výhody, všeobecně pro vinylové podlahy, patří:

  • Elegantní design
  • Vysoká odolnost vůči chemickému a mechanickému poškození
  • Voděodolnost (vhodné jak do kuchyní tak koupelen)
  • Přijatelná cena (oproti klasickým parketám je cena výrazně nižší, naopak oproti laminátovým plovoučkám je cena vyšší, každopádně jsou vinylové podlahy cenově přijatelné)
  • Snadná a rychlá pokládka (za pomoci profesionálů, pokládka svépomocí se nedoporučuje)
  • Tepelná vodivost (vhodné pro podlahové vytápění)
  • Antistatické vlastnosti
  • Akustická izolace
  • Snadná a levná údržba

Údržba

Údržba vinylové podlahy je velice snadná, vždy se ale raději zeptejte prodejce v prodejně či si přečtěte příbalový leták. Většinou postačí podlahu zamést, vysát či přetřít navlhčených mopem. Ovšem pozor. Na vinylové podlahy je nabízena celá řada ošetřujících přípravků, které zajišťují například delší životnost nebo původní vzhled. Jedná se o ochranné filmy. Může se jednat o přípravky pro: hezký vzhled podlahy, prevenci proti tvorbě bakterií a šíření mikroorganismů, prevenci proti poničení podlahové krytiny tvrdými či ostrými částmi nečistot.

A kam pro ně?

Třeba k nám. Naše společnost BARKOTEX se dodávkou a odbornou montáží podlahových krytin, tedy i těch vinylových, zabývá již od roku 1991. Na českém trhu výhradně zastupujeme výrobce vinylových podlah Designflooring, Centiva, Pergo, Parador, Tarkett a Forbo. Vzorky podlah od těchto předních světových výrobců jsou prezentovány v kompletní škále na naší vzorkovně v Praze 2 ve Vinohradském Pavilonu, V Praze 9 v Poděbradské ulici, v Brně a také v Hradci Králové, kde se nachází náš skladový areál a outletová prodejna, kde nabízíme vinylové podlahy ve výprodeji. Jedná se o výprodej zásob a výběhových kolekcí.

Důkazem vysoké kvality námi poskytovaných služeb je dlouholetá spolupráce se silnými developerskými společnostmi jako např. Central Group nebo Finep.

Prodejna - barkotex.cz

Fotogalerie pro inspiraci

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylové podlahy - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz

Vinylová podlaha - barkotex.cz