slider

4 tipy jak si efektivně zabezpečit dům

Zamykání našich domovů při odchodu je pravděpodobně pro většinu z nás automatické stejně, jako ranní čištění zubu, nebo učesání se. Ovšem, myslíte si, že je toto zabezpečení dostatečné? Podle posledních průzkumů více než 80% tuzemských dveří bez problémů dokáže zloděj překonat do neuvěřitelných tří minut. A to jen s použitím velmi jednoduchého nářadí. Tato velmi smutná a pro většinu z nás asi i zneklidňující statistika tedy hovoří jediné: pokud si chcete skutečně zabezpečit svůj domov, je potřeba přitvrdit. Přeci jen se nechcete i vy stát objetí zlodějů, ne? Je celkem pochopitelné, že málo kdo si může dovolit, pořídit si zabezpečení svého domu v řádech desetitisíců. I tak se ale dá najít efektivní zabezpečení, které rodinný rozpočet rozhodně nezruinuje.

Zabezpečení domu

Zabezpečení dveří

Pro váš klidný spánek a také vaší rodiny je rozhodně na místě v první řadě zabezpečit dveře, které by v nejlepším případě měly být vybaveny hned několika mechanickými komponenty. Jedná se o bezpečnostní štít, který chrání nejen proti odvrtání, ale také roztržením atd. Dále zadlabací zámek, vrchní přídavný zámek, dveřní závora (příčná a celoplošná), popřípadě další doplňková zařízení jako kukátko nebo řetízek.

Zabezpečení dveří

Zabezpečení oken

Další důležitou položkou, kterou je potřeba zabezpečit, jsou okna a s nimi spojené balkonové dveře a mnohé další prosklené plochy, zejména co se týká například sklepa a přízemí. Jak asi tušíte, v této otázce jsou nejvíce ohroženy rodinné domky. Je pochopitelné, že si málo kdo pořídí do všech oken ve svém domě mříže. Ovšem v dnešní době je zabezpečení i oken mnohem elegantnější než tomu kdy bylo. Ukázkovým příkladem jsou třeba bezpečnostní fólie, které se nalepí na skla a nejdou v podstatě vůbec poznat. Tato fólie je vyrobena z laminátového polyesteru. Jaký efekt tato fólie má? To, že i když se bude zloděj snažit okno rozbít, bude sklo stále držet v rámu. Pokud se vrátíme k okenním mřížím, nebudeme se bavit o starých klasických mřížích, ale o nových vzhledných venkovních bezpečnostních roletách. Ty poslouží jako klasické bezpečnostní mříže, ale i jako klasické rolety či žaluzie. V nabídce prodejců naleznete i takové designové kousky, které nikterak nenaruší vzhled vašeho domu.

Zabezpečení oken

Bezpečnostní kamery

I poté, co zabezpečíte dostatečně své dveře a okna, možná budete mít pocit, že stále pro pocit bezpečí něco chybí. Jak tedy zloděje odradit, aby se k vašemu domovu nepřiblížili? Z praxe je velmi osvědčený způsob instalování bezpečnostních IP Wifi kamer, které častokrát a velmi efektivně odradí zloděje. Navíc díky nim máte nonstop přehled o tom, co se kolem vašeho domu děje. V případě, že máte kameru v pohotovostním režimu, dojde při každém podezřelém pohybu a zvuku k odeslání této informace na váš email, popřípadě telefon, či vzdálený FTP server. Není samozřejmě výjimkou, když kamery ukládají video záznam také na paměťovou kartu. Samozřejmě se konkrétní funkce liší podle modelu. Nicméně při výběru je určitě na místě dát přednost spíše těm drátovým, než bezdrátovým.

Bezpečnostní kamery

EZS

Pokud se trošku pohybujete v otázce zabezpečení domu, určitě znáte také zkratku EZS, která znamená elektronický zabezpečovací systém. Ten je napojený na ústřednu, které kontroluje pomocí detektorů konkrétní lokace a objekty. Čidla se rozdělují podle toho, jakou konkrétní aktivitu zaznamenávají. Můžeme je tedy rozdělit na RIP čidla, která mají za úkol zaznamenávat pohyb osob, dále magnetické kontakty, které zase zaznamenávají rozbití oken a otevření dveří. V okamžiku, kdy dojde k narušení, posílá čidlo signál na ústřednu, která adekvátně zareaguje. A to buď tak, že spustí sirénu, odešle SMS nebo je zde také možnost propojení s PCO, policií či hasiči. Elektronický zabezpečovací systém je vysoce sofistikované zařízení, proto je rozhodně na místě, aby jej instalovala kvalifikovaná firma. V případě, že uvažujete o zabezpečení domu jen na krátkou dobu, je výhodné využít pronájmu EZS s připojením na PCO (pult centrální ochrany). Bezpečnostní firmy se navíc kromě pronájmu bez problémů postarají také o samotný návrh, instalaci a samozřejmě i servis. Aby toho nebylo málo, tak můžete EZS také propojit s vašimi elektrospotřebiči, osvětlením, zavlažováním atd.

Při výběru zabezpečení vašeho domu, bytu, či chalupy dbejte na to, aby se jednalo o spolehlivé řešení, které bude snadno obsluhovatelné. Přeci jen hledáte ochránce, ne něco, co vás bude obtěžovat a komplikovat váš život.

EZS

EZS - dům