slider

Indukční sporák patří mezi to nejlepší, co můžete ve své moderní kuchyni využívat

Pravěcí lovci si jídlo připravovali převážně na otevřeném ohni a byli za to rádi. Dnes už jsou jiné možnosti. Oblíbeným způsobem přípravy jídla je v posledních letech grilování, ale co když si chcete uvařit v klidu ve své kuchyni?

Možností se nabízí také spousta. Mezi nejlepší varianty patří sporák s indukční varnou deskou. Je to moderní vařič do moderní a funkční kuchyně. Indukční sporák je velice oblíbený také pro energetickou úspornost. Při vaření totiž nevzniká žádné zbytkové teplo.

S tímto faktem souvisí i další výhody, které v kuchyni oceníte. Povrch plotýnky u indukčního sporáku je tvořen materiálem s nízkou tepelnou vodivostí. Co z toho plyne pro uživatele? Plotýnky nejsou teplé, takže se o ně nespálíte. Veškeré teplo jde pouze do indukčního nádobí, které vám následně ohřeje pokrm.

Jednou z mála nevýhod indukční varné desky bylo, že bylo zapotřebí koupit nové nádobí. Šlo totiž vařit pouze v indukčním nádobí, což je nádobí, které je vyrobeno z feromagnetického materiálu. Laik takové nádobí poznal jednoduše. Stačilo vyzkoušet, jestli se k nádobí přichytil magnet. Když se přichytl, tak bylo možné takové nádobí používat k vaření na indukční varné desce.

V současné době už takové tvrzení neplatí. Věda jde stále dopředu, takže jsou k dispozici materiály, na které se nemusí přichytit magnet, ale přesto se v nich může vařit na indukční varné desce.

Další možností je si pořídit speciální ocelovou podložku, která indukci spustí a přenese potřebnou tepelnou energii k hrnci.

Indukční sporák

Jak indukční sporák funguje? 

Už jsme o indukčním sporáku napsali spoustu faktů, ale ještě jsme nezmínili jednu věc. Jak vlastně indukční sporák funguje? Ano, jsou to informace spíše pro fajnšmekry, většině lidí stačí, že to funguje a jsou s tím spokojeni. Přesto zmíníme aspoň základní principy.

Plotýnky sporáku mají v sobě cívku, kterou napájí střídavý proud. Měděný drát v cívce je dobrým elektrickým vodičem, takže nevznikají žádné výraznější ztráty. A pak už to je jednoduché. Magnetické pole, které vzniká, vytváří teplo.

Magnetické pole produkuje vířivé proudy, které díky elektrickému odporu nádoby tvoří teplo. Od ohřáté nádoby se později ohřeje také její obsah. Cívka obsahuje mnoho závitů a v kombinaci se dnem hrnce vzniká soustava na bázi transformátoru, který snižuje napětí a zvýší proud procházející materiálem hrnce.  Feromagnetický materiál je tak ideální pro konstrukci nádobí, určeného pro indukční sporáky. 

Schopný kutil by si dokázal vyrobit indukční vařič téměř z jakéhokoliv elektricky vodivého a dokonce i nemagnetického materiálu. Obecně však platí, že se používá ocel a železo, protože mají ideální vlastnosti pro vznik magnetického pole. Vysoký odpor železa způsobuje efektivní zahřívání.

Hlavní výhody indukčního sporáku

Výhod je nepočítaně, a kdybychom chtěli vyjmenovat všechny, určitě bychom na nějakou zapomněli. Připomeneme tedy aspoň několik nejvýraznějších.

Bezpečnost

Jak už bylo řečeno, indukční sporáky se nezahřívají. O takovou plotýnku se tedy není možné spálit. Uvítají to zejména rodiče s dětmi, protože nikdy nevíte, kdy se vaše ratolest dotkne plotýnky. Takto se dítěti nic nestane.

Jelikož na plotýnce není oheň (a ani se nezahřívá do vysokých teplot), nemůže od ní nic chytnout. Navíc, pokud na povrch plotýnky nepoložíte hrnec se správným dnem, tak sporák vůbec nezačne ani fungovat.

Kdo by se i tak cítil v nebezpečí, může si vybrat typ indukčního sporáku, který je vybaven bezpečnostní pojistkou.

Úspora času i elektrické energie 

Při vaření na sporáku s indukční varnou deskou se ohřívá pouze nádobí a následně i pokrm. Díky tomu nedochází k energetickým ztrátám. Z toho důvodu je vaření na sporáku s indukční varnou deskou efektivnější, rychlejší a levnější.

Na sporáku s indukční varnou deskou uvaříte až o 30% rychleji než na sporáku plynovém. Což v dnešní uspěchané době uvítá každý.

Indukční sporák vyhrává i v souboji se sklokeramickým sporákem. Při vaření na indukční desce totiž ušetříte až 25% elektřiny.

Snadná údržba 

Indukční sporák je snadné uklidit. Díky tomu, že plotýnka není horká, tak se na ní nic nepřipálí. Stačí zkrátka vzít navlhčený hadřík a nečistotu jednoduše utřít. Snadné, praktické a moderní.

Nevýhody indukčního sporáku 

Speciální nádobí či podložka

Pokud se rozhodnete pro koupi indukčního sporáku, musíte počítat s tím, že si pravděpodobně budete muset pořídit také nové nádobí, které je k tomuto účelu určeno. V případě, že nebudete chtít měnit nádobí, je tu ještě druhá varianta. A to taková, že si pořídíte speciální indukční podložku, která umožní, že můžete na indukční sporáku používat i běžné nádobí.

Další problém může nastat v případě, že máte v oblibě pánve wok. V takovém případě si budete muset vybrat model indukčního sporáku, který bude mít prohlubeň. Nevěšte hlavu, nejedná se o žádnou velkou komplikaci, jen je na to potřeba myslet hned při nákupu.

Finance 

Peníze nejsou všechno, ale přeci jen jsou důležitým faktorem při výběru nových kuchyňských spotřebičů. Pořizovací cena sporáku s indukční varnou deskou je trochu vyšší než u ostatních variant. Tato investice se však vrátí, protože indukční sporák vám ušetří čas strávený při vaření a navíc je vaření na indukčním sporáku energetický úsporné.

Odolnost 

Každé škrábnutí a fyzické poškození indukčního sporáku snižuje celkovou životnost. Vyplatí se tedy zainvestovat do speciálních ochranných a čisticích prostředků, které jsou určené pro tento povrch.

Elektromagnetické vlny 

Vzhledem k principu vytváření tepla je logické, že vznikají elektromagnetické vlny, což nemusí být vždy dobře. Toto vlnění nedělá dobře například kreditním kartám, takže je nemějte v blízko indukčního sporáku.

Indukční sporák je nebezpečný pro osoby s kardiostimulátorem. Kdo má v domácnosti člověka s touto zdravotní pomůckou, měl by se koupi indukčního sporáku vyvarovat.

Nabídka sporáku aneb jaký indukční sporák vybrat? 

V nabídce prodejců najdete špičkové modely od předních výrobců kuchyňských spotřebičů, jako jsou AEG, Beko, Blomberg, Brandt, Elektrolux, Gorenje, Mora, Miele, Siemens nebo Whirlpool. Stačí si vybrat. Nevíte-li si s výběrem rady, či pokud chcete doporučit konkrétní produkt, poptejte se ve specializovaných prodejnách! Můžeme doporučit například středočeskou nezávislou rodinnou firmu ETD – elektro Trhové Dušníky Příbram (www.etd.cz), která na trhu s domácími elektrospotřebiči působí již od roku 1995. Jako konkrétní produkt doporučujeme indukční sporák AEG.

Indukční sporák AEG

Indukční sporák MORA