slider

Jak pečovat o vaši ovocnou a zeleninovou zahrádku v květnu?

Jste majitelem zahrádky? Pak jistě víte, že květen patří mezi nejnáročnější období, co se péče o ni týče. Vaše práce však bude odměněna lahodnými plody a krásnými květinami.

Co vás tedy v květnu vlastně čeká?

Je toho spousta. Zalévání, přihnojování, okopávání, pletí, výsadba bylinek a letniček, setí a sklízení zeleniny, ošetřování rostlin prosti škůdcům, péče o živé ploty a ovocné stromky, sekání trávy, prořezávání a pálení klestí.

English - country - garden - 1529106

Hnojení rostlin

Pokud chcete své zahrádce poskytnout náležitou péči, pro většinu rostlin platí, že by se v tomto období měly pořádně zalévat a hnojit. Dusík, fosfor a draslík, tvoří základ výživy rostlin. Dusík podporuje růst, fosfor je nezbytný pro kořenový systém a násadu květů, draslík pak podporuje kvetení i zrání plodů. Nezbytné jsou i další látky, ale základem jsou tyto tři. Hnojit můžete kupovanými minerálními nebo organickými hnojivy, domácím kompostem, chlévským hnojem nebo například slepičincem. Nejběžnější jsou hnojiva kupovaná. Z praktického hlediska jsou vhodnější volbou hnojiva organická, která jsou vynálezem samotné přírody. Rostliny zásobují potřebnými živinami, ale navíc pečují o dlouhodobé zdraví půdy, zvláště pokud se vhodně aplikují a dávkují.

Pokud květen postihne ještě chladnější počasí nebo dokonce mrazíky, je nutné rostliny před těmito nepříznivými vlivy ochránit netkanou textilií. Ta se však přes den doporučuje odstranit, aby se mohly rostliny opylit.

Hnojení rostlin

Sekání trávníku

I trávníku věnujte zvýšenou pozornost. V tomto měsíci nejvíce roste, proto je třeba ho často sekat, aby nepřerůstal. Přerůstání trávníku neovlivňuje pouze jeho vzhled, ale i jeho sílu a životaschopnost. Trávník můžete rovněž přihnojovat a dosazovat.

Sekání trávníku

Odstraňování plevele

Nezapomeňte ani na odstranění plevele, a to buď ručně, nebo chemicky pomocí speciálních přípravků. Ručně odstraněný plevel můžete přidat do kompostu, kde skvěle poslouží.

Přesazování, sázení a vysévání

Pokud máte připravené lekníny či jiné vodní rostliny, v květnu je již můžete přesunout do zahradního jezírka.

Co se zeleniny týče, v květnu již můžete na připravené záhony přemístit předpěstovaná rajčata, salátové okurky a nakládačky, papriky, lilky, cukety, hlávkové zelí, květák, kapustu nebo kedlubny. Vysévat můžete například fazole, červenou řepu, hrách nebo čekanku. Výsevy z měsíce dubna je třeba pročistit, aby prořídly a rostliny sílily. Sklízet se může hlávkový salát, ředkvičky a špenát.

Také předpěstované bylinky již můžete začít přesouvat. Na záhon můžete přemístit i choulostivější byliny, jako je např. bazalka, perilla nebo majoránka. Nezapomeňte jim však dopřát kvalitní půdu a bohatou zálivku.

Květen je také ideálním časem pro výsev okrasných dvouletek, které se svou krásou odmění až v příštím roce. Mezi ty nejkrásnější patří náprstník červený, hvozdík bradatý, šalvěj muškátová, rozchodník chlupatý, chýr vonný, zvonek prostřední.

Při sázení a vysévání si však dejte pozor na počasí! Ze začátku května může být ještě chladné počasí, lepší je si raději počkat na půlku, případně i konec května.

Přesazování, sázení a vysévání

Ochrana proti škůdcům

V květnu je také potřeba chránit rostliny proti škůdcům. Savý hmyz (mšice, molice, svilušky) mohou touto dobou v hojném počtu napadat listovou zeleninu, okrasné rostliny i ovocné stromy a keře. Rostliny sáním šťávy nejen vyčerpávají, ale mohou na ně přenášet i různé choroby. Savé škůdce je proto třeba likvidovat včas chemickými postřiky. Použít můžete také různé lapače nebo přirozené pomocníky v podobě slunéček nebo larev zlatooček či pestřenek.

Chemické postřiky se aplikují nejen kvůli těmto savým škůdcům, ale rostliny mohou napadnout také houbovité choroby.

Zastřihávání živých plotů

Je čas zasáhnout také do tvaru živých plotů, okrasných stromků apd. Pravidelné zastřihávání (odstraňujeme pouze nové výhonky) zaručí dokonalé husté rozvětvení. Další zastřihávání, které zaručí ten správný tvar, je nejvhodnější období však v červnu, kdy mohutný jarní růst ustává.

Většina živých plotů dobře snáší řez a je jedno, jestli je duben, červen nebo listopad. Radikální řezy nechte na období zimního spánku - od října do března. Vyhněte se však mrazivému období.

Zastřihávání živých plotů

Při práci na zahradě není radno opomenout ochranné pomůcky!

Nezapomínejte, že při každé z výše zmíněných prací hrozí riziko poranění či úrazu. Abyste jim předešli, je dobré používat ochranné pracovní pomůcky.

Na zahrádce jistě oceníte pracovní montérky, rukavice, obuv, ale i ochranné brýle.

Kvalitní pracovní obuv ochrání vaše nohy nejen před zraněními, ale i před zimou a vlhkem. Nejvyšší ochranu vám poskytne bota s vyztuženou špičkou a stélkou odolnou propichu. Potřebujete-li spíše ochranu před vlhkem, zvolte vyšší gumové boty. Celokožená obuv vám zase nabídne vysokou odolnost.

Pracovní obuv BK HONEY ANKLE  -  3009

Pracovní oděvy také nepodceňujte. Ochrání vás nejen před ušpiněním, ale i případným zraněním, a to například díky zesílení v rizikových oblastech. Některé navíc nabízejí možnost vložení nákoleníků.  Oceníte i spoustu kapes a poutek k uchycení pracovních nástrojů. Podle druhu práce si pak vyberete oblečení nepromokavé, větru odolné, chemicky odolné nebo např. protipořezové. Pracovní rukavice vybírejte také dle účelu použití. Pro běžné zahradnické práce volte tenké nepromokavé rukavice s protiskluzovou úpravou. Při práci s růžemi vás ochrání bavlněné rukavice máčené v latexu nebo kaučuku, případně celokožené. Odolné rukavice z PVC se hodí při práci s chemikáliemi (např. postřiky, bazénová chemie). Všude tam, kde vám hrozí říznutí, volte rukavice s protipořezovou úpravou. Rukavice s antivibračními vlastnostmi oceníte zejména při práci s křovinořezem či strunovou sekačkou. A ve výbavě by vám neměly chybět ani tepelně odolné rukavice, které využijete nejen při pálení klestí, ale například i při grilování.

Zahrada

Nepodceňujte ani ochranu zraku a sluchu. Ochranné brýle a speciální štíty ochrání vaše oči. Špunty do uší či mušlové chrániče zase vaše uši. Při práci s chemikáliemi nezapomeňte na roušku.

CERVA - foto - 4  -  kopie