slider

Příprava sushi v domácích podmínkách

Chopte se bambusové rohožky, toho nejostřejšího nože, co máte, vyhrňte si rukávy, ale předtím ještě vyrazte na nákup opravdu kvalitních surovin, protože jen kvalitní ingredience vám zaručí, v rámci možností, bezproblémovou přípravu chutného domácího sushi.

Příprava sushi v domácích podmínkách

Nakupujte ve specializovaných prodejnách

Základem pro přípravu sushi jsou čerstvé a kvalitní ingredience. Nepodceňujte jejich výběr a především pro ryby a mořské živočichy si choďte na prověřená a doporučená místa. Kupovat tyto suroviny v běžném supermarketu se nevyplácí. Nejde o levnou záležitost, takže se zásoby často neobnovují. Uvědomte si také, že maso urazilo dlouhou cestu a nikdy si nemůžete být jisti kvalitou skladování. Sada na sushi, japonská rýže, specifická sójová omáčka, wasabi, sushi ocet, mořské řasy Nori, ale také nakládaná ředkev Takuan, vařená ředkev Kanpyo či pečený úhoř Unagi na Vás čekají ve specializovaných prodejnách.

Uvařte rýži

Přípravu rýže si můžete usnadnit pomocí rýžovaru, ale zvládnut se to dá i klasicky v hrnci. Rýži několikrát propláchněte ve vodě, dokud voda nebude čirá. Poměr rýže k vodě je 1:2. Hrnec s rýží přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Následně oheň ztlumte a cca 10 min vařte. Po uvaření rýži zamíchejte a nechte vychladnout. Poté ji dejte do větší mísy. Podle chuti přidejte pár lžic sushi octa, tak aby rýži jemně provoněl a nechte ji nasáknout.

Rolujte

Pokud jste už někdy dělali roládu, pak máte napůl vyhráno. Jestli ne, pak se obrňte trpělivostí, ale pamatujte, že základem úspěchu je máčet si pravidelně ruce ve studené vodě, protože jedině pak se vám nebude lepit rýže na prsty a na všechno kolem. Když máte čisté ruce, plát mořské řasy Nori rozdělte podélně na dvě poloviny a jednu část položte na bambusovou podložku. Navlhčete si opět prsty vodou a na mořskou řasu rozprostřete asi hrst rýže. Na jednom z delších okrajů si nechte zhruba 1 cm volného místa. Prstem naneste na rýži trošičku wasabi a přidejte libovolnou náplň nakrájenou na proužky (zelenina, ryby atd.), podle chuti můžete přidat také trochu pražených sezamových semínek Goma. Konečnou podobu rolky vytvoříte postupným rolováním horního okraje přes spodní za neustálého stlačování náplně. V konečné fázi rolku nakrájejte na silnější kolečka a servírujte se sójovou omáčkou, nastrouhanou ředkvičkou a zázvorem.

Nejznámější a nejoblíbenější druhy sushi

  • Maki
  • California roll
  • Nigiri
  • Temaki
  • Sashimi
  • Oshi sushi

Ke každému typu sushi si nyní řekneme několik informací, aby všichni čtenáři věděli, co který druh obsahuje.

Sushi - Maki

Sushi – Maki je nejzákladnějším typem sushi. Má tvar rolkovitý a tvaruje se pomocí podložky. V jeho obsahu najdeme rýži plněnou masem, kousky zeleniny, a to vše je zabaleno v řase nori. Po zabalení se sushi krájí na kolečka, která si můžete máčet do různých tipů omáček např. sojové a do křenu wasabi. Aby byla chuť opravdu dokonalá, podává se Maki se zázvorem, který má chutě neutralizovat, ale spíše je vyzdvihuje.

Sushi - Maki

Sushi - Uramaki

Tento typ sushi se připravuje stejně jako předchozí druh. Používají se ovšem jiné ingredience a roluje se naopak. Tedy místo řasy nori, máme na povrchu rýži.

Sushi - Uramaki - Hot black sesame

Sushi - Nigiri

Sushi – Nigiri se připravuje opravdu snadno a rychle. Mokrou rukou vytvarujeme váleček z rýže, který nazdobíme nakrájenou rybou, zeleninou či vejcem. Stejně jako Maki, podáváme se sójovou omáčkou a s křenem wasabi.

Sushi - Nigiri - Amaebi

Sushi - Temaki

U tohoto typu sushi řasu nori nebudeme rolovat do válečku, ale uděláme z ní kornout, do kterého vkládáme rýži, maso či kaviár. Záleží na naší chuti.

Sushi - Temaki - Maguro

Sushi - Sashimi

Sashimi jíme tak, že syrovou rybu nakrájenou na tenké plátky namočíme do sójové omáčky a do křenu wasabi.

Sushi - Sashimi

Chirashi sushi

V tomto případě bychom mohli sushi přirovnat k salátu. Připravuje a konzumuje se jako směs rýže a všech surovin, které používáme pro přípravu Sushi. Směs se dochutí sójovou omáčkou a křenem wasabi a podává se v malých mističkách.

Chirashi sushi

Sushi - Gunkan

Sushi – Gunkan je velice zajímavý druh, který vypadá velmi elegantně a navíc se vyznačuje výraznou chutí. Tuto chuť mu dodává kaviár obtočený mořskou řasou. Místo kaviáru je možné použít i ryby nebo pomazánky z ryb.

Sushi - Gunkan - Ikura

Oshi sushi

Jedná se o tzv. „krabičkové sushi“, na které se dříve používala dřevěná forma ve tvaru obdélníku a kamenné závaží na stlačení. Nyní se již toto sushi připravuje tak, že se rukama tiskne víko na obloženou sushi rýži ve speciální formě. Po stlačení různě seskládaných vrstev se Oshi sushi nakrájí na kousky tak, aby vyšly akorát na jedno sousto.

Oshi sushi

Pokud Vás výroba sushi zmohla a raději to necháte na profesionálech, dopřejte si kvalitní gurmánský zážitek návštěvou v sushi restauraci.

 

Mohlo by Vás zajímat: Asijská kuchyně a zásady stolování