slider

7 důvodů, proč se vinylová dlažba hodí do kuchyně i koupelny

Vinylová dlažba patří mezi ostatními podlahovými krytinami mezi ty nejnovější, ovšem i za ne úplně dlouhou historii své existence si na trhu vybudovala pevné postavení a internetové recenze zákazníků pro ni vyznívají z drtivé většiny kladně. Víte, čím vinylová dlažba vyniká, z čeho plynou vysoce pozitivní ohlasy, či například proč je pro své vlastnosti vhodná jak do koupelny, tak i kuchyně? Níže jsme pro vás hlavní charakteristiky a z toho plynoucí silné stránky této krytiny shrnuli do 7 základních bodů.

LM03 - Alderney - RS - Res - Kitchen - Banner

1.  Láska na první pohled: vyberte si design, který vás bude bavit

První otázkou, kterou si většina z nás – chtě nechtě – při výběru nové podlahy klade, je její vzhled. Pochopitelně. Přeci jenom, budeme po ní chodit v ideálním případě po desítky let, a proto je důležité, aby nás pohled na ni „bavil“.

Vinylová dlažba skvěle imituje přírodní materiály kamene a dřeva a je možné ji pořídit v opravdu širokém spektru formátů, barev, dekorů a struktur.

Mohlo by Vás zajímat: Luxusní dřevěné podlahy z exotického dřeva

Karndeanalderneylimestone - lm03ls  -  kopie

2.  Vysoká odolnost jde ruku v ruce s pružností

Ačkoliv si většina z nás nejprve přesně vydefinuje, jak byla nakupovaný produkt – v tomto případě vinylovádlažba – měl vypadat, podstatné jsou jeho funkční vlastnosti. No, posuďte sami, k čemu by nám byla podlaha – byť sebekrásnější a sebemodernější – která nic nevydrží nebo po které se nechodí pohodlně?

Vinylová dlažba nabízí dlouhodobou stálost a odolnost, což je pro podlahu v jedné z nejfrekventovanějších místnostní – kterou kuchyně bezpochyby je – velice důležité. Nemusíte se přitom bát ani těch nejnebezpečnějších nástrah, které naše každodenní kuchtění a pobyt v kuchyni přináší. Na vinylové dlažbě se neprojeví škrábance, které se na jiných typech podlah objevují třeba po pádu nože či vidličky, ale ani například oděrky vzniklé poškrábáním od střepů z rozbité sklenice. Stejně tak jsou „mimo mísu“ obavy ze skvrn i rozlitých tekutin. Otěru pak brání speciální čirá nášlapná vrstva, aplikovaná na povrchu.

Navíc je tento typ velice příjemný na došlap. Zvláště pak, pokud se jedná o vrstvenou plovoucí dlažbu s korkovou podložkou. Věřte, že zakoupením této varianty docílíte měkčí a tudíž na došlap výrazně pohodlnější podlahové krytiny, která zároveň nabízí vyšší hřejivost, což se v našich podmínkách zpravidla hodí téměř celá tři roční období.

74 - galerie - podlah - design - line

3.  Voděodolnost oceníte v koupelně i kuchyni

Velice důležitou vlastností je u podlah voděodolnost. Pokud si vinylovou dlažbu správně, dle instrukcí pro pokládku stanovených výrobcem, nainstalujete – respektive necháte nainstalovat odborníkem – můžete se spolehnout na voděodolnost takové úrovně, že dlažba bez narušení podloží obstojí i v koupelně (a tím spíše v kuchyni), kde je vlhkost ze všech místností v obydlí největší. V této souvislosti dbejte na to, abyste v případě volby plovoucí varianty pořídili pouze dílce s voděodolným zámkem.

83 - galerie - podlah - design - art

4.  Jednoduchá údržba potěší nejen lenochy

Nemusíte být zrovna lenoch na to, aby vás potěšilo, že údržbě čehokoliv nemusíte věnovat hodiny týdně. Při pravidelné údržbě podlah z vinylu si hravě vystačíte s vysátím, případně setřením za pomoci navlhčeného mopu. Tečka, tím je pravidelný úklid vyřešen.

Při „generálním úklidu“, který se tu a tam (bohužel) nevyhne žádné domácnosti, je nutné používat pouze speciální přípravky z výroby přímo určené pro vinylové podlahy s PUR ochrannou vrstvou. Co se velkého množství dotazů ohledně začernávání světlých spár mezi dlažicemi týče, odpověď je vskutku jednoduchá: v případě tohoto druhu podlahy zmíněný problém řešit nemusíte, protože zkrátka neexistuje.

Mohlo by Vás zajímat: Průmyslová mozaika perfektně nahrazuje podlahové krytiny složitější na pokládku a údržbu

Gerflor2

5.  Chcete lepenou podlahu nebo plovoucí?

Na tom nezáleží, vyberete si tak i tak. Ať už se rozhodnete pro variantu, kterou je nutné přilepit k podkladové vrstvě, nebo pro možnost integrovaného zámkového spoje pro pokládku plovoucím způsobem, pořád se vám stejně dobře nabízí podlaha z vinylu, jejíž různé typy jsou prodávány v obou zmíněných variantách a tím se tak hodí do skutečně široké škály prostor.

Mohlo by Vás zajímat: Jakou vybrat plovoucí podlahu? Je lepší dřevo nebo laminát?

Wineo4

6.  Super akustika nejen pro muzikanty

Nemusíte být přímo vášnivý muzikanty na to, abyste u podlahy ocenili akustické vlastnosti. Podlahové krytiny z vinylu – ty lepené i plovoucí – disponují ve srovnání s klasickou dlažbou výrazně nižší kročejovou hlučností a zároveň celkově lepší akustikou.

Náš tip: Tiché plovoucí vinylové podlahy Gerflor Top Silence – skvělé řešení pro panelové domy

Wineo1

7.  Je libo podlahové topení?

Již delší dobu radiátory, které ve většině případů ruší celkově jinak dobrý design místnosti a zabírají nemalé místo (jinak využitelné například pro umístění poličky nebo komody), nahradilo nejen v českých domácnostech vytápění integrované do podlahové krytiny. Do této oblasti směřuje i velké množství dotazů týkající se vinylových dlažeb. Odpověď zní jasně: Ano, tyto podlahy jsou vhodné pro instalaci teplovodního podlahového vytápění!

Gerflor - creation - nature - 0414 - travertin - stone - 4

Mezzo - kuchyn